Volwassenenonderwijs Kempen vloeit samen

Geel - Alle netten van het volwassenenonderwijs in de Kempen zitten sinds gisteren, donderdag onder de koepel van het consortium De Rank. Het is het eerste grootschalige samenwerkings­verband dat het onderwijsaanbod in de regio over de verschillende ­netten heen zal sturen. Het gaat hierbij meestal om avond- en weekendonderwijs.
Het consortium regio Antwerpse Kempen De Rank werd donderdag boven de doopvont gehouden in het gemeentehuis in Mol. In De Rank zijn alle centra voor volwassenenonderwijs van het gemeenschapsonderwijs en het vrij onderwijs en het centrum voor basiseducatie ondergebracht. Arseen Biesemans uit Geel werd door de leden als voorzitter aangeduid voor een periode van twee jaar.

”Het decreet volwassenenonderwijs van de Vlaamse regering verplicht ons om samen te werken. Alleen zo kunnen we in de toekomst nog nieuwe programmaties doen”, legt Biesemans de oorsprong van De Rank uit.

Enquêtes

”Het consortium moet het onderwijsaanbod in de Kempen beter op elkaar afstemmen en rationaliseren. Nieuwe aanvragen zullen in de toekomst altijd via De Rank passeren. De samenwerking tussen de verschillend netten is in de Kempen zeer vlot verlopen.”
Biesemans meent dat het consortium het aanbod kan verbeteren. ”We willen sneller inspelen op vragen van de markt. Wij laten daarom enquêtes uitvoeren bij bedrijven. Als die zeggen dat er nood is aan bepaalde richtingen, spelen we daar op in.”

De impact voor de deelnemers aan het volwassenenonderwijs is volgens de voorzitter beperkt. ”Maar het kan gebeuren dat de scholen vanaf nu voor bepaalde opleidingen gaan samenwerken. Als er bijvoorbeeld te weinig belangstelling is voor een opleiding in het vrij onderwijs, bestaat de mogelijkheid dat de cursisten verhuizen naar het gemeenschapsonderwijs of omgekeerd.”

In totaal schrijven elk jaar meer dan 15.000 Kempenaars zich in voor avond- en weekend­onderwijs. Samen volgen ze 3,33 miljoen lesuren.

Alex KESTENS
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio