CD&V richt ogen op Pasen en argusogen op Verhofstadt

CD&V eist dat er tegen Pasen, wanneer Yves Leterme de leiding moet nemen over een definitieve regering, resultaten zijn inzake een staatshervorming. Dat bleek uit verschillende tussenkomsten op het partijcongres donderdagavond.

Belga

Het CD&V-congres moet zich uitspreken over deelname aan de interim-regering. Dat die onder leiding komt van Guy Verhofstadt (Open Vld) is niet evident voor de partij die de verkiezingen langs Vlaams kant won. "We hadden liever meteen gestart met Leterme I in plaats van met Verhofstadt III", zei kamerlid Hendrik Bogaert. "We moeten onze ogen op Pasen richten. En intussen met argusogen kijken naar wat Verhofstadt doet en hoe de estaffettestok wordt doorgegeven", zei hij.

Het moment dat Leterme de rol van Verhofstadt overneemt en het partijcongres zich over een definitief akkoord moet uitspreken, zal voor CD&V "een belangrijk moment van de waarheid worden", zei voorzitter Jo Vandeurzen.

"Er is op dit ogenblik geen plaats voor euforie of triomfalisme", zei Vandeurzen. Dit land gaat door een fundamentele crisis".

FDF-voorzitter Olivier Maingain had donderdag nog gezegd dat er geen staatshervorming komt en dat Verhofstadt zal blijven.

Vandeurzen diende hem naar antwoord: "als er op 23 maart geen resultaten zijn inzake de staatshervorming, dan zit ook de grote broer van die meneer zonder regering".

Open Vld heeft donderdagavond met een zeer ruime meerderheid het vertrouwen gegeven in de interim-regering, geleid door uittredend premier en partijboegbeeld Guy Verhofstadt. Enkel burgemeester Willy De Waele van Lennik stemde tegen. Er waren ook een tiental onthoudingen. De goedkeuring kwam er na een kort congres met nauwelijks een vijftal tussenkomsten.

Guy Verhofstadt zei in zijn afsluitende speech dat hij in de eerste plaats het vertrouwen in de politiek en tussen zowel de gemeenschappen als de partijen wil herstellen. Hij benadrukte dat zijn taak er op 23 maart definitief opzit.

Lees ook