N-VA verbolgen over communautair voorstel Verhofstadt

N-VA-voorzitter Bart De Wever is niet te spreken over het voornemen van premier Guy Verhofstadt om zelf een communautair voorstel op de tafel te leggen van de Groep van 12. "Dat is de taak van de minister van Institutionele Hervormingen", zegt hij.

Belga

De eerste minister liet donderdag verstaan dat hij begin januari een voorstel gaat voorleggen aan de twaalf politici die zich moeten buigen over de staatshervorming. Het gaat volgens Verhofstadt om een persoonlijk voorstel waarvoor hij de verantwoordelijkheid opneemt.

Het initiatief is bij de Nieuw-Vlaamse Alliantie in het verkeerde keelgat geschoten. Volgens partijvoorzitter Bart De Wever is het niet aan Verhofstadt, maar aan Yves Leterme - die vrijdag minister van Institutionele Hervormingen wordt en de Groep van 12 gaat leiden - om dat te doen.

"Een eerste minister kan enkel in naam van de regering spreken en doet geen persoonlijke voorstellen. Dit is nogal doorzichtig en we gaan er ons niet teveel door laten leiden. Dat hij dit vlak voor ons congres doet, is allemaal een beetje teveel om waar te zijn", verklaarde Bart De Wever.

Rond 20.00 uur is het algemeen ledencongres van de N-VA in het Gentse ICC-congresgebouw van start gegaan. Hoewel de partij via het kartel met CD&V mee in de regering zit, levert ze geen ministers voor de interim-regering. Echt betrokken voelt de N-VA zich dus niet bij de bewindsploeg.

"Veel verantwoordelijkheidsgevoel is er niet tegenover deze regering", verwoordde De Wever het. De 400 à 500 leden hoeven zich niet uit te spreken over regeringsdeelname. De partijtop legt enkel de vraag voor of de onderhandelaars hun werk mogen voortzetten, om zo voor een staatshervorming te kunnen zorgen. Van vooruitgang op dat vlak is nog niet echt sprake, beseffen de N-VA'ers. "Alles is nog te doen", dixit De Wever donderdagavond.

Hoe de zes kamerleden van de N-VA zondag gaan stemmen wanneer het parlement zich moet uitspreken over het vertrouwen in de interim-regering, is nog niet duidelijk. Daarover valt op het congres overigens ook nog geen beslissing te verwachten. Wel al duidelijk is dat N-VA een zitje krijgt in de Groep van 12. Wie de vertegenwoordiger wordt, wordt de komende dagen beslist.

Lees ook