Racistische kettingsms roept op tot "Witte Kerst"

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) ontving de voorbije weken verschillende berichten over een racistische kettingsms "Witte Kerst". Het CGKR vraagt aan mensen die de sms ontvangen om zelf een krachtig signaal te sturen aan de afzenders van het bericht en om de sms niet door te sturen.

Belga

Het bericht luidt letterlijk: "Gefeliciteerd! ! Door deze sms te lezen heeft u 1 Marokkaan teruggestuurd naar Marokko. Sms dit door naar 10 vrienden, zo doet u mee aan de actie 'WITTE KERST'. Hand in hand, terug naar eigen land". In sommige berichten is het woord Marokkaan vervangen door neger.

Het CGKR zegt verschillende meldingen te hebben ontvangen van mensen die verontwaardigd reageren. De sms circuleert ook in scholen en dat baart het Centrum zorgen.

"Kinderen en jongeren vormen een heel kwetsbare groep en weten dikwijls niet goed hoe ze zich weerbaar kunnen opstellen tegen zoveel haat en racisme." Zij die dat willen, kunnen volgens het CGKR een tegenbericht sturen: "Leve Witte Kerst, het zijn de gekleurde ballen in de kerstboom die de sfeer maken! ; -)". Volgens het Centrum kan dit de afzender van de kettingsms doen inzien dat dergelijke haatboodschappen ongewenst zijn.

Wie de sms ontvangt van een onbekende kan via de website van de ombudsdienst voor telecommunicatie een formulier invullen om de afzender te identificeren: www.ombudsmantelecom.be, onder de rubriek klacht indienen. Wie dat wenst, kan het formulier ook doorsturen naar het CGKR, dat al deze gegevens verzamelt en bekijkt welke eventuele stappen mogelijk zijn.