Proces tegen CIB gestart voor racisme en negationisme

Voor het hof van beroep van Brussel is donderdag het proces gestart tegen Abdel Rahman Ayachi (27) en Raphaël Gendron (31), de verantwoordelijken van assabyle.com, de website van het Centre Islamique Belge (CIB).

Belga

De twee mannen staan terecht voor aanzetten tot rassenhaat en voor negationisme. In juni 2006 werden ze hiervoor door de correctionele rechtbank van Brussel veroordeeld tot ieder 10 maanden celstraf, waarvan de helft met uitstel.

Volgens de aanklacht en de burgerlijke partijen verspreidde de website onder meer een videomontage van zowat een minuut waarin de gebaren van Adolf Hitler worden vermengd met die van de voormalige Israëlische minister van Buitenlandse Zaken David Lévy. Tijdens het fragment verandert een grote Davidster geleidelijk in een hakenkruis. De beelden worden onderbroken met de woorden "zelfde racisme, zelfde criminaliteit, zelfde geschiedenis".

Namens het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding pleitte Mr. Julie Feld donderdag voor de bevestiging van het vonnis, dat verder 2.500 euro toekende aan het centrum.

Procureur-generaal Eliane Jockmans kwam kort tussen en zal zich schikken naar de wijsheid van het hof. Vrijdag vervolgen de debatten met de pleidooien van de verdediging.