Test-Aankoop brengt Delta Llyod Bank voor JEP

De consumentenorganisatie Test-Aankoop beticht Delta Lloyd Bank van koppelverkoop. In het kader van een 50-50 actie biedt de bank klanten tot 31 maart 2008 een termijnrekening op drie maanden aan met een gegarandeerde brutorente van 7 procent.

Belga

Voorwaarde is dat de klant minstens eenzelfde bedrag belegt in een ander product van de bank. Test-Aankoop legt de zaak voor aan de Jury inzake Eerlijke Praktijken inzake Reclame (JEP). Delta Lloyd Bank ontkent het bestaan van koppelverkoop en ziet geen reden om de actie stil te leggen.

Volgens Test-Aankoop gaat het om een verboden vorm van koppelverkoop. Het aanbod valt niet onder de uitzonderingen die voorzien zijn in de wet op de handelspraktijken. Woordvoerder Ivo Mechels vindt deze commerciële praktijk gevaarlijk. Hij vraagt zich af of de voorwaarden van de producten overeenkomen met het beleggingsprofiel en -horizon van klanten.

Test-Aankoop legt de zaak voor aan de JEP en zal de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) inlichten. Jef Vandenbergh, communicatieverantwoordelijke van Delta Lloyd Bank, ontkent het bestaan van koppelverkoop. "Het is een zo goed mogelijk totaal aanbod in het kader van relatiebankieren, met de 7 procent als eyecatcher. Klanten kiezen na bespreking met een adviseur voor de helft een strategisch product van de bank dat hen het best past (beleggingsfonds, beleggingsplan tak 23, enz). Voor de andere helft bieden wij een termijnrekening met 7 procent brutorente", aldus de zegsman. De minimuminleg bedraagt 5.000 euro.

Delta Lloyd Bank ziet geen reden om de actie, die sinds 15 december loopt, stil te leggen. De MiFID-regelgeving wordt volgens de bank gerespecteerd.