Japanse regering buigt zich over vliegende schotels

De regering van Japan heeft zich onlangs over het idee van vliegende schotels gebogen, zo heeft defensieminister Shigeru Ishiba donderdag op een persconferentie in Tokio gezegd. "Er zijn geen elementen die ons toestaan definitief te zeggen dat ze niet bestaan", zei Ishiba.

Belga

Een politicus van de oppositie had de regering formeel gevraagd of ufo's bestaan. De vraag dwong de regering een officieel standpunt in te nemen over "unidentified flying objects". Het bestaan van ufo's is niet bevestigd en er zijn geen plannen die aangeven wat gedaan moet worden als buitenaardse wezens op aarde landen, zei de minister.

Ishiba had blijkbaar wel over de kwestie nagedacht. "Als Godzilla komt", zal het rampenplan in werking moeten treden, zei hij aan de pers. Is er een wettelijke basis om legertroepen in te zetten als een ufo het Japanse luchtruim schendt? Het antwoord daarop is niet zo eenvoudig, aldus nog de minister. Als de aliens zeggen: "laten we vrienden worden", kan moeilijk een verdedigingsoperatie gelanceerd worden. Volgens de Japanse naoorlogse grondwet mag het leger van Japan enkel defensief opereren.

Regeringswoordvoerder Nobutaka Machimura bracht de verslaggevers eerder aan het lachen toen hij zei dat hij er persoonlijk van overtuigd was dat ufo's wel degelijk bestaan.