Voorlopig geen staking in 101-centrales

De overheidsvakbond VSOA voert voorlopig geen stakingsactie in de 101-centrales. Er blijft wel een stakingsaanzegging gelden tot 31 maart. Dat heeft de nationaal vicevoorzitter van VSOA-Politie, Alain Ysebaert, donderdag meegedeeld. Er was maandag overleg met de politiek verantwoordelijken van de centrales.

Belga

De vakbond had een stakingsaanzegging ingediend die acties mogelijk maakte van 20 december tot 31 maart in alle noodcentrales in België. De vakbond laakt onder meer het gebrek aan personeel in de centra.

"We willen het tekort aanklagen, maar ook de gevolgen ervan. Het veroorzaakt immers een verschuiving van de arbeidstijd, waardoor het personeel meer moet werken tijdens bijvoorbeeld de nacht of feestdagen. We vragen ook een verbetering van het welzijn inzake hygiëne en ergonomie", aldus Ysebaert.

De VSOA had woensdag een ontmoeting met raadgevers van minister van Binnenlandse Zaken, Patrick Dewael (Open Vld). Er werd beslist om een werkgroep op te richten om de belangrijkste problemen aan te pakken. Volgens Ysebaert is er ook een engagement om de organisatie van de arbeidstijd, zoals die in de statuten staat, te respecteren.

De stakingsaanzegging blijft wel geldig tot 31 maart. Half januari zal de vakbond een eerste evaluatie maken van de werkgroep en beslissen wat er verder gebeurt, zegt Ysebaert nog.

Bij Dewael spreekt men van een constructief gesprek. Raadgever Paul Vantigchelt zegt dat de regering al in 2006 besloten had om 150 "call takers" aan te werven, maar dat er problemen zouden zijn bij selectiebureau Selor.

Daar luidt het dat er veertien selecties plaatsvonden, met 2.500 kandidaten. Daaruit werden er 250 geselecteerd en die dossiers zijn overgemaakt aan de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken, zegt een woordvoerster.