Van den Bossche weigert studies Verwilghen over kernenergie te betalen

Uittredend minister van Begroting Freya Van den Bossche (sp.a) weigert twee studies te betalen die haar collega van Economie Marc Verwilghen (Open Vld) tijdens de oranje-blauwe onderhandelingen op Hertoginnedal heeft besteld over de uitstap uit de kernenergie.

Belga

De studies kosten samen 80.000 euro en de gunning ervan verliep niet volgens de regels, stelt Van den Bossche donderdag. Het was Ecolo-Kamerfractieleider Jean-Marc Nollet die tijdens de plenaire vergadering in de Kamer de kat de bel aanbond. Tijdens de bespreking over een begrotingsaanpassing verwees hij naar de studies over de kernenergie.

De eerste studie - uitgevoerd door consultant KPM - moest meer duidelijkheid scheppen over de haalbaarheid, de tweede - uitgevoerd door een advocatenkantoor - diende na te gaan hoe de wet op de uitstap uit de kernenergie juridisch kan worden omzeild. De uitstap was een beslissing van paarsgroen. Oranje-blauw kwam in juli overeen om die gedeeltelijk terug te draaien.

Volgens Begrotingsminister Van den Bossche is de gunning van de studies echter totaal niet volgens de regels verlopen. De Inspectie van Financiën (IF) werd niet om advies gevraagd en de wet op de overheidsopdrachten werd naast zich neergelegd. Toen de factuur binnenliep, leverde de IF overigens een vernietigend advies af, verduidelijkte de sp.a-minister donderdag in de wandelgangen van de Kamer.

Verwilghen kan nu nog in beroep gaan en dan komt het dossier normaal gezien op de tafel van de ministerraad terecht. Maar nu er een nieuwe bewindsploeg in de steigers staat, zal die de knoop moeten doorhakken. Het zal een van de eerste dossiers zijn die de nieuwe minister van Begroting, Yves Leterme, onder ogen zal krijgen.