Acht jaar voor 4,5 miljard aan valse biljetten

De correctionele rechtbank van Brussel heeft dinsdag 24 personen veroordeeld voor een handel in valse CFA-biljetten, die immense proporties aanneemt. CFA is de munteenheid die wordt gebruikt in twaalf voormalige Franse kolonies in Afrika. Dat is donderdag vernomen.

Belga

Elf verdachten werden veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen twee en acht jaar. Ze werden schuldig bevonden aan het drukken van 300 miljoen valse biljetten van 10.000 CFA. In totaal gaat het om een bedrag van 4,5 miljard euro.

De zaak werd aan het licht gebracht door Roger Munters, de zaakvoerder van een wisselkantoor in Brussel. Een klant slaagde erin 3 miljoen CFA te wisselen voor 45.000 euro in het kantoor. De nagemaakte biljetten waren van bijzonder goede kwaliteit.

Na het onderzoek bleek dat achter de valsmunterij een bende zat die ook actief is in de handel in goud, diamanten en wapens. De spilfiguur is Aziz Nassour, een 46-jarige Brit. Met de opbrengst zou hij verschillende staatsgrepen hebben gefinancierd, waaronder die van 2002 in Ivoorkust.

Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten was Nassour een voorname financier van Charles Taylor, de voormalige president van Liberia.

Nassour was eveneens een verdachte na de aanslagen van 11 september 2001 in New York. Van zijn neef, Samih Ossailly, staat het vast dat hij zaken deed met Osama Bin Laden.

Een andere prominente verdachte in de zaak van valsmunterij was Ahmet Hazer, een 40-jarige Turk. Hij werd net als Nassour veroordeeld tot acht jaar effectief voor de prominente rol die hij speelde in de criminele organisatie.