Opnieuw hoop voor onvruchtbare mannelijke kankerpatiëntjes

Jonge mannelijke kankerpatiëntjes die steriel zijn geworden na een kankerbehandeling kunnen daar in de toekomst misschien voor behandeld worden. Dat maakt de Vrije Universiteit Brussel donderdag bekend in een mededeling. Het UZ Brussel onderzocht een nieuwe methode: Spermatigoniale Stamceltransplantatie (SSCT).

Belga

Sommige patiëntjes kunnen steriel worden na een intensieve kankerbehandeling, door verlies van hun spermatogoniale stamcellen. Spermatogoniale stamceltransplantatie (SSCT) is een hoopgevende methode om de steriliteit na kankerbehandelingen te omzeilen, luidt het.

Momenteel wordt SSCT enkel toegepast op proefdieren. Het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Brussel onderzocht de reproductie na SSCT bij infertiele muizen en vergeleek de resultaten met die van fertiele muizen.

Uit het onderzoek blijkt dat SSCT de vruchtbaarheid bij de infertiele muizen verhoogt, maar dat die wel lager blijft dan bij de fertiele muizen. "De resultaten mogen wel niet zomaar geëxtrapoleerd worden naar de mens", zegt wetenschappelijk medewerkster Ellen Goossens. Voordat toepassing op de mens mogelijk wordt, moeten de efficiëntie en de veiligheid van de procedure nog onderzocht worden.