Concentratie fijn stof in Brussel daalt niet sinds 2004

De daling van concentratie fijn stof in Brussel is sinds 2004 helemaal stilgevallen. Dat blijkt uit metingen die zijn opgevraagd door de Brusselse milieufederatie Bral. De federatie roept de Europese Commissie nu op om de Brusselse en Belgische overheid te sanctioneren omdat de Europese richtlijnen met de voeten getreden worden.

Belga

Volgens Bral, dat de resultaten van de verschillende Brusselse meetstations nauwgezet opvolgt, daalden de daggemiddelden in Brussel niet meer sinds 2004. In de meetstations Berchem, Ukkel en Woluwe is de toestand ten opzichte van 2004 verslechterd. Molenbeek deed het de laatste twee jaar beter, maar piekt opnieuw sterk in 2007. Alleen in het meetstation in Haren lag het aantal overschrijdingen in 2004 en 2005 hoger dan nu.

De milieufederatie wijst op EU-richtlijnen die zeggen dat geen enkel meetstation meer dan 35 keer per jaar een daggemiddelde mag meten van 50 microgram per vierkante meter. "Maar helaas, ook dit jaar zitten drie van de vijf meetstations die actief waren in Brussel boven die norm", luidt het.

In Haren werden 63 overschrijdingen vastgesteld, in Molenbeek 61, in Ukkel 35 en Neder-Over-Heembeek blijft met 33 nog net onder de norm. Al wijst Bral hier op het feit dat het meetstation daar de eerste maanden van het jaar stillag. Het meetstation van Sint-Lambrechts-Woluwe zit voorlopig op 32 overschrijdingen. Sint-Agatha-Berchem tikt af op 26.

Bral roept de Europese Commissie op om Brussel en België te sanctioneren als er geen krachtige maatregelen genomen worden om de fijn-stofnorm van 2011 te halen.

"We hebben dringend een beleid nodig dat de plaats voor de auto's sterk vermindert en er moet een financieel instrument ingezet worden om de hoge externe kosten van autoverkeer te doen betalen door de chauffeur, bijvoorbeeld door de slimme kilometerheffing", zegt Piet Van Meerbeek van de milieufederatie Bral. "En als de andere gewesten niet meewillen, dan moet Brussel maar een stadstol invoeren", klinkt het nog.