N-VA krijgt er Vlaams parlementslid en Kamerlid bij

Zowel in het Vlaams parlement als in de Kamer krijgt N-VA er een parlementslid bij ten koste van kartelpartner CD&V. Donderdag legt Piet De Bruyn de eed af als Vlaams parlementslid. In de Kamer neemt Peter Luykx uit Lommel de zetel over van CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen, die minister wordt.

Belga

Piet De Bruyn volgt in het Vlaams parlement CD&V'ster Trees Merckx op. Die is nu rechter bij het Grondwettelijk Hof. De N-VA-fractie in het Vlaams parlement zal nu zeven man sterk zijn, terwijl CD&V er nog 28 zitjes heeft.

In de Kamer vormen CD&V en N-VA één fractie van dertig zetels. Nu CD&V-voorzitter Vandeurzen minister wordt, stijgt het aantal N-VA'ers binnen die fractie van vijf naar zes.

Piet De Bruyn (39), die dus donderdag de eed aflegt in het Vlaams parlement, is afkomstig uit Rotselaar, licentiaat geschiedenis en sinds 2004 woordvoerder van de N-VA. Daarvoor was hij onder meer parlementair medewerker van kamerlid Danny Pieters. Voor hij politiek actief werd, was hij sterk bezig met milieustudie en natuurbehoud. In zijn studententijd was De Bruyn actief betrokken bij de holebibeweging.