Verzekeraar DKV schakelt over op uniseks tarieven

DKV, de grootste privéverzekeraar in gezondheidszorg van België, heeft zijn hospitalisatietarieven volledig herzien in het kader van de nieuwe Europese richtlijn die vanaf 2008 iedere discriminatie voor verzekeringstarieven tussen mannen en vrouwen verbiedt.

Belga

De herziening heeft betrekking op zowat 900.000 individueel verzekerden. Tot nu toe betaalden vrouwen jonger dan 42 jaar meer dan mannen van dezelfde leeftijd, door de kosten voor zwangerschap en moederschap. Na het 42ste levensjaar was de verhouding omgekeerd, omdat mannen over het algemeen hogere kosten voor gezondheidszorg veroorzaken.

Vanaf 2008 zullen een 22-jarige man en vrouw een jaarlijkse premie van 230 euro betalen, terwijl tot dan toe een man van die leeftijd 185 euro betaalde en een vrouw 333 euro. Op 52-jarige leeftijd zal het tarief voor beide seksen 500 euro bedragen. Tot nu toe was dat 470 euro voor een man en 451 euro voor een vrouw.

In die leeftijdscategorie stijgt het tarief voor beide geslachten, omdat "de kosten verbonden aan het moederschap voortaan over beide seksen en over het hele leven verdeeld zullen worden", aldus Luc Vancamp, de gedelegeerd bestuurder van DKV.