Achttien jongeren gedood met geweld

In ons land zijn het afgelopen jaar minstens 18 minderjarigen met geweld om het leven gebracht. Dan zijn er meer dan voorgaande jaren.

ghouben

Met achttien slachtoffers tot nu toe is het record 2001 net niet gebroken. Maar het zijn er alleszins meer dan de voorgaande vijf jaar. In de meeste gevallen lagen echtelijke problemen tussen de ouders aan de basis. Twee 17-jarigen werden doodgestoken na een ruzie onder jongeren.

Meest opvallend drama was uiteraard de vijfvoudige moord in Nijvel, waar Geneviève Lhermitte haar vijf kindjes tussen 3 en 14 jaar de keel oversneed met een mes. De vrouw wacht in de gevangenis op haar assisenproces. In Kieldrecht werd begin oktober een 8-jarige jongetje door de moeder gewurgd, waarna deze zelfmoord pleegde. En ook in het Waalse Boussu doodde een moeder haar 3-jarig zoontje.

In Verviers vermoordde een man zijn echtgenote en zoon van twaalf. Hij bewaarde de lichamen in de diepvriezer. In Moeskroen doodde een zakenman zijn 11-jarige zoon, stopte zijn lichaam in de koffer van de auto en dumpte het voertuig. Daarna verzon hij een ontvoering. En in Dinant duwde een vader zijn zoontje van een rots naar beneden. De reden was telkens dezelfde: de partner treffen. Na de steekpartij op Joe Van Holsbeeck in 2006 zijn er ook dit jaar weer twee jongeren doodgestoken. Begin februari werd in Oostende de 17-jarige Bart Bonroy neergestoken omdat hij een sigaret had geweigerd aan een leeftijdsgenoot.

In dezelfde maand werd tijdens het carnaval in Binche de 17-jarige Yannick Ambo Bongelo doodgestoken op straat. Oorzaak was een uit de hand gelopen benderuzie. Op de babylijkjes die op het strand van Oostende en in de vaart in Kampenhout zijn gevonden na, werden alle daders van dodingen op minderjarigen dit jaar opgepakt.