Kunst vindt onderkomen in oude fietsenfabriek

De oude fietsenfabriek van L’Avenir aan het Sionsplein 19 in Lier krijgt een nieuwe bestemming. Eigenares Hilde Mariën wil er een tentoonstellingsruimte met cultuurcafé van maken. De Vriendenkring van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten is de eerste gebruiker met een groepsexpo.

De samenwerking tussen Hilde Mariën en de Vriendenkring van de Academie kwam er toevallig. Tijdens een toespraak op een tentoonstelling enkele maanden geleden betreurde academiedirectrice Andrée Charle het kleine aanbod aan tentoonstellingsruimten in Lier. Hierop begon Hilde Mariën over haar leegstaande fietsenfabriek. “Dit pand bestaat uit twee delen, waarvan het oudste uit 1905 dateert. Het zou toen een borstelfabriek geweest zijn. In 1936 hebben mijn grootouders het gekocht om er een fietsenfabriek in onder te brengen. Ooit werkten hier een vijftigtal mensen. Toen de fabriek te klein werd, verhuisde het bedrijf in de jaren zeventig naar een nieuwbouw aan de Posthoornstraat. Dit pand bleef daarna nog zeker tien jaar dienstdoen als bergruimte”, vertelt Hilde Mariën.

“Dit gebouw mocht niet verloren gaan.”

Eigenares Hilde Mariën

“Het fabriekspand staat sinds de jaren tachtig leeg, het woonhuis sinds begin 2006. Vanaf dan ben ik het archief beginnen opruimen en lezen. Met hier zo vaak te vertoeven, ontdekte ik de schoonheid van het gebouw en oordeelde dat dit niet verloren mocht gaan. Ik wilde ook dat het voor het publiek toegankelijk moest blijven. Vandaar het idee van de tentoonstellingsruimte met een cultuurcafé in een latere fase”, aldus Hilde Mariën.

De allereerste exposanten zijn de leden van de Vriendenkring van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten. “We

tonen werk van een dertig leden. Het gaat om schilderijen, beelden, tekeningen en Lierse kant. De werken hangen in het voormalige magazijn, het werkhuis en het buitenbandendepot”, vertelt Herman Schoors van de vriendenkring.

Chris VAN ROMPAEY

De expo opent zondag en is vrij toegankelijk tijdens de weekends tot 13 januari, telkens van 14 tot 18u. Gesloten op 29 en 30 december.

Info exporuimte: 0477-41.63.53MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio