Riolering neemt grootste hap uit budget

De Berlaarse meerderheid van CD&V/N-VA en sp.a heeft het budget 2008 en de meerjarenplanning 2008-2012 goedgekeurd. In totaal staan de komende vijf jaar voor twintig miljoen euro investeringen ingeschreven. Veruit de grootste slokop zijn de rioleringswerkzaamheden, al hoopt de gemeente hiervoor op financiële steun van de hogere overheid.

De belasting op het uitstallen van terrassen op de openbare rijweg is afgeschaft, maar voorts vallen er in Berlaar weinig veranderingen te melden. Ook niet in de twee belangrijkste heffingen: de aanvullende belasting op de personenbelasting blijft behouden op 8,5 procent en het gemeentelijke deel op de onroerende voorheffing bedraagt opnieuw 1.850 opcentiemen. “Er was geen reden om ze te verhogen, maar ook niet om ze te verlagen. We zitten nog steeds met vraagtekens over de hoge kostprijs van het rioleringsdossier, waar we hopen op hulp van de hogere overheid”, zegt burgemeester Walter Horemans (CD&V). In totaal kosten de rioleringen acht miljoen euro. Daarvan wordt wel 75 procent gesubsidieerd.

De belangrijkste projecten zal de gemeente volgens de burgemeester wel kunnen realiseren in de komende vijf jaar. “De nieuwe school op Berlaar-Heikant, het OCMW-gebouw en de nieuwe brandweerkazerne komen er allemaal. Met 600.000 euro in het investeringsfonds kunnen we ons patrimonium verfraaien en vernieuwen, al gaan we voor de dorpspomp wel proberen Europese subsidies los te krijgen.”

De oppositie is niet onder de indruk. Zowel Groen! als Vlaams Belang vindt dat er te veel beloftes worden uitgesteld. Zij keurden het agendapunt niet goed, net als de oppositieraadsleden van Open Vld en SamBA.

SSc

Belangrijkste investeringen

4 Studie en oprichting brandweerkazerne:

1 miljoen euro

4 Sportcomplex Doelvelden:700.000 euro

4 Aankoop grond brandweerkazerne:

458.000 euro

4 Onderhouds- en herstellingswerken:

210.000 euroMEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio