75-jarige dichter schrijft elfde geesteskind

De Heistse dichter Françis De Preter (75) heeft een nieuwe dichtbundel uit. Dit vroeger dat weer nu is en altijd is zijn elfde creatie sinds 1961. Daarnaast is De Preter nog actief als vertaler van poëzie uit het Frans, Duits en Spaans en heeft hij een bijzondere belangstelling voor hedendaagse Baltische literatuur.

Françis debuteerde eind jaren vijftig in het jongerenblad Nieuwe stemmen en Basia en was medestichter van het tijdschrift Sinteze in 1958. Hij was ook jarenlang redacteur van het tijdschrift Deus ex Machina.

”Mijn poëzie bleef sinds 1961 taalcreatief en beeldrijk. Inhoudelijk is er wel een grote verdieping. Mijn poëzie is persoonlijker en ik leg voortdurend verbanden tussen verleden en heden, onderstreep mijn verbondenheid met de natuur en mijn dagelijkse leefwereld. Ik geniet van de omgang met kleinkinderen en klaag de verloedering van ongerepte landschappen aan”, vertelt Françis.

Zelf vindt hij dat zijn gedichten toegankelijker zijn geworden dan vroeger, maar niet eenvoudiger. "Er zit een gelaagdheid in die bij een eerste lezing niet altijd wordt gezien." Poëzie vertalen, vindt De Preter ondankbaar. "Ik bijt mij erin vast tot ik het gedicht als het ware herschep. Boeiend is dat", vertelt hij. Daarnaast geeft de dichter ook vrijwillig lessen Frans in het Cursuscentrum in Heist.

Françis De Preter denkt nog lang niet aan stoppen. ”In een volgende bundel zullen zeker ook reizen aan bod komen", besluit hij.

PA

De bundel Dit vroeger dat weer nu is en altijd is uitgegeven bij

bf Ampersand & Tilde en kost acht euro.Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio