Personeel rusthuis klaagt in brief over wanpraktijken

De OCMW-raadsleden van Duffel kregen de voorbije dagen een anonieme brief in de bus. Daarin klagen personeelsleden van het Sint-Elisabethrusthuis over wanpraktijken op de werkvloer. Die zouden het gevolg zijn van een gebrekkig personeelsbeleid en een onderbezetting van de diensten.

“Het gaat om een lijst van maar liefst

22 knelpunten en problemen”, zegt OCMW-raadslid Kim Van Asch (Vld&OK). “Zo worden afwezige personeelsleden niet of veel te laat vervangen en kunnen overuren enkel worden opgenomen voor heel korte periodes en dus niet voor een halve of hele dag. Bovendien wordt aan het personeel gevraagd in onderbroken shiften te werken.”

“Verder zou het rusthuis besparen op verzorgingsproducten waardoor de huidverzorging verslecht. Ook de huisartsen hebben dat al aangeklaagd. De medicatie wordt nauwelijks gecontroleerd, terwijl de wet dat nochtans verplicht. Tot slot klagen de briefschrijvers over de minimumbezetting in het weekend en de ondermaatse zorg op de dementenafdeling”, aldus Anne Resseler (Groen!).

OCMW-voorzitter Daniëlla Van den Bergh (CD&V) weerlegt de wanpraktijken. “We hebben te kampen met enkele langdurig afwezigen gecombineerd met enkele kortstondige zieken. Daar vind je geen vervangers voor. We hebben al wel de interim-arbeid verhoogd en extra weekendwerkers aangenomen. Ook het tijdelijk werken in shiften is het gevolg van de vele afwezigen: op piekmomenten hebben we nu eenmaal meer personeel nodig dan tijdens de rest van de dag.”

De voorzitter spreekt verder tegen dat controle op medicatie verplicht is. “Toch voeren we dagelijks een vijftiental steekproeven uit op de klaargezette medicatie. De verzorgingsproducten zoals shampoo zitten in de dagprijs. Daarop wordt dus niet bespaard. Geen enkele dokter is daar bij mij over komen klagen.”

CVRMEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio