Handelaars helpen bij Offerfeest

Moslimfamilies uit de Mechelse regio konden woensdag, bij de start van het islamitische Offerfeest, onder meer terecht bij een schapenhandelaar in Hombeek (Mechelen) voor de rituele slachting van hun schaap. Omdat de locatie van de vorige jaren niet beschikbaar was, werkte Mechelen dit alternatief uit in samenwerking met enkele schapenhouders.

Niet langer de voormalige loods van De Post aan het Douaneplein vormde woensdag de plaats van afspraak voor moslims uit het Mechelse om voor het islamitische Offerfeest een schaap ritueel te laten slachten. Omdat de loods opnieuw is ingenomen, maakte de moslimgemeenschap afspraken met enkele schapenhandelaars.

In de Mechelse regio konden moslimfamilies terecht bij handelaars in Hombeek, Muizen, Onze-Lieve-Vrouw-Waver en Londerzeel. ”Dit systeem maakt het makkelijker voor beide partijen. De families kopen de schapen bij ons en kunnen ze hier slachten. Zo hoeven wij de dieren niet meer te transporteren”, zegt schapenhandelaar Marc Absillis uit Hombeek. Op zijn bedrijf aan de Zemstseweg werd woensdag het merendeel van de zowat 150 schapen die voor het Offerfeest aan moslimfamilies werden verkocht, al ritueel geslacht.

”De offeraar is rond half tien begonnen, na het ochtendgebed. Soms was het een beetje aanschuiven, maar de dag is toch goed verlopen. De samenwerking met verschillende handelaars heeft daar zeker toe bijgedragen. Als deze mogelijkheid er niet was, waren vermoedelijk veel families naar het slachthuis in Heist-op-den-Berg uitgeweken en waren de wachttijden daar opgelopen. Morgen (vandaag, red.) worden hier ook nog enkele schapen geslacht voor families uit Antwerpen of Brussel, omdat het Offerfeest daar een dag later start”, weet Hakim Rabhi van het Mechelse jeugdcentrum ROJM. Dat vaardigde woensdag een zestal jongeren af in Hombeek om moslimfamilies te helpen met het afwerken van hun geslachte schaap.

De Mechelse politie hield de hele dag toezicht bij de tijdelijke slachtvloer.

’s Avonds waren er nog geen meldingen van achtergelaten slachtafval afkomstig van rituele thuisslachtingen.

Jan VAN DE POEL

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio