Bijbelverhaal kleurt café

De amateurschilder Glen Snel penseelde zorgvuldig het kerstverhaal op de ruiten van café De Ton op het Kerkplein in Herentals. ”In het gezichtsveld van de pastoor konden we maar beter de bijbel respecteren”, redeneert hij.

De drie koningen, de vallende ster, de kribbe, de tempel van Jeruzalem: Glen illustreerde alle aspecten van het kerstverhaal. De kok van beroep verdiepte zich speciaal in het Nieuwe Testament. ”De pastoor moest eens komen kijken”, zegt hij. ”We konden maar beter het authentieke verhaal respecteren. Een zatte kerstman of een ander ludiek tafereel zou recht tegenover de kerk minder gepast zijn.”

”Zonder katholiek te zijn, ben ik wel gefascineerd door het kerstverhaal. Je moet het niet geloven om het mooi te vinden. Het is vooral de positieve boodschap die me aanstaat. De dagen worden weer langer, het licht wordt verwelkomd. Iedereen die een beetje spiritueel is aangelegd, kan er zich in vinden. Ik heb dit in elk geval met heel veel liefde geschilderd.”

Tijdens zijn geslaagd schilderwerk werd Glen geïnspireerd door de oude meesters. ”Die zetten ook altijd de belangrijkste figuur centraal. Jezus in de kribbe is ontegensprekelijk de centrale figuur in dit werk. Tegelijk verwijs ik naar de kunst van het glas in lood. Dat is een eeuwenoud genre dat dreigt verloren te gaan.”

Stilstaan

Glen woont zelf op het Kerkplein en merkte al behoorlijk wat interesse voor zijn werk. ”Ik hou de mensen soms in de gaten vanachter het venster. Er zijn er heel wat die blijven stilstaan. Dat doet me deugd. Pas op, ik wil geen les geven met mijn schildering. Iedereen interpreteert het verhaal zoals hij dat wil.”

Kroegbaas Karl Peeters is opgetogen met het kunstwerk op zijn ruiten. ”Ik vind het vooral origineel. Glen mocht volledig zijn gang gaan en hij heeft het er goed vanaf gebracht.” ”Misschien is het wel een springplank naar meer”, hoopt de kunstenaar.

Bart LAMERS

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio