Leerlingen zetten theorie om in praktijk

De leerlingen ‘Magazijnmedewerker’ uit de BuSO-school Kristus Koning in St. Job in ’t Goor draaien mee in het Turnhouts bedrijf Van Rooijen Logistiek. De studenten krijgen er veel oefen- en toekomstmogelijkheden. En Van Rooijen zelf vult zo de krapte op de arbeidsmarkt in.

Een tiental maatschappelijk kwetsbare leerlingen is aan het werk in het magazijn. De leerlingen bloeien open in deze niet-schoolse omgeving. “Het bedrijf doorbreekt de schoolmoeheid. En de leerlingen hebben echt het gevoel dat ze erbij horen”, zegt technisch directeur van de school Heidi Wens.

Dat straalt af op de leerlingen. Tim heeft maar één hand, maar bestuurt met het grootste gemak een automatisch transpalet. Ook Jessica is enthou­siast. Ze zet bestellingen klaar: “Ik doe het graag. Het is een beetje puzzelen met dozen op paletten.”

De leerlingen van het 3de, 4de en 5de jaar komen elke week een of twee dagen naar hier. De samenwerking kwam tot stand na een bedrijfsbezoek van de school.

Volgens de directie biedt het bedrijf een leeromgeving die de school om budgettaire redenen nooit kan waarmaken.

“Ons magazijn is een klas met lege dozen”, vertelt directeur Koen Bernaers. “Als ze moeten oefenen met een transpalet, kan iedereen maar tien minuten aan bod komen. Hier doen ze het een paar uur aan een stuk”, vult leerkracht Leo Guns aan. “Bovendien leren ze communiceren op de werkvloer en in team werken.”

Peter

Van Rooijen steekt veel tijd in de begeleiding van de leerlingen. “Voor iedere taak is er een peter of meter. Die zegt wat er moet gebeuren en kijkt alles na”, zegt Maik van Rooijen, ­directeur van het bedrijf.

Maar die inspanningen wegen niet op tegen de voor­delen, volgens de directeur, die de leerlingen Mijnheer Maik noemen. “Het is moeilijk om gemotiveerde magazijniers te vinden. Wij proberen de interesse van de leerlingen op te wekken om hen later misschien tewerk te stellen.”

Het bedrijf is blij dat het leerlingen ook de kans kan geven om in een gewoon arbeidscircuit mee te draaien. Dat lijkt alleszins met glans te lukken.

Marian MICHIELSEN

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio