Fusie leidt tot meer personeel

De fusie tussen de Turnhoutse ziekenhuizen Sint-Jozef en Sint-Elisabeth moet leiden tot nieuwe centra inzake vruchtbaarheid en oncologie. In combinatie met efficiëntere hospitaaldiensten zorgt dat ook voor meer werk­gelegenheid.

De raden van bestuur van het Sint-Jozef- en het Sint-Elisabethziekenhuis gingen woensdag een ziekenhuisassociatie aan. Dat is een voorname stap naar de eigenlijke fusie die voor 2010 is vooropgezet.

De partners zijn bijzonder ambitieus in hun streefdoel om met de fusie de werking flink uit te breiden. “De enige manier om erkenningen voor nieuwe zorg­centra binnen te halen, is door een voldoende volume te kunnen presenteren. Ook de andere ziekenhuizen in de Kempen varen daar wel bij, want hun patiënten moeten niet langer naar Antwerpen of ­Leuven voor deze gespecialiseerde zorg”, zegt ­expert Rob Van den Oever van het Sint-Jozefhospitaal.

Gezamenlijke campus

Het raakte al eerder bekend dat de hospitaals zo azen op een erkenning voor een open hartcentrum. Daar blijft het niet bij. “Naast de samenvoeging van onze afdelingen materniteit willen we ook een centrum rond vruchtbaarheid en IVF (kunstmatige bevruchting, red.) aanbieden. Of denk maar aan een borstkliniek, de uitbouw van de oncologie of een centrum rond darmkanker”, zegt Bert De Bakker, voorzitter van de raad van bestuur van Sint-Elisabeth.

Volgens de initiatiefnemers leidt de fusie zo goed als zeker tot meer tewerkstelling. “We gaan efficiëntere diensten aanbieden, waardoor er dus meer personeel nodig is. Onze grote vrees is dat er de volgende vijf jaar een tekort aan artsen-specialisten en verpleegkundigen optreedt. Hospitaals vinden nu bijvoorbeeld al geen geriaters, internisten of psychiaters meer.”

Bedoeling is om de volgende drie jaar stukjes van de twee hospitaals een voor een te fuseren en in de nieuwe ziekenhuisassociatie onder te brengen. Eerst zullen de makkelijkste diensten samengevoegd worden, later de diensten die nu nog het meest van elkaar verschillen. Zo zal de fusie zich geleidelijk voltrekken.

De twee ziekenhuizen behouden elk hun eigen campus, al leidt de samenvoeging zeker tot de verschuiving van een aantal diensten. “Het komt zeker ooit tot een gezamelijke campus, maar dat kan volgens mij nog twee decennia duren.”

Hans OTTEN

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio