N-VA-top vraagt vertrouwen om te waken "over Vlaamse lijn"

De N-VA is een koele minnaar van de interimregering en vaardigt er geen minister in af. Maar de partij zal wel deelnemen aan het "communautair project" van de meerderheid. Het partijbestuur zal het ledencongres morgen/donderdag het vertrouwen vragen voor de partijtop om aan die communatautaire onderhandelingen deel te nemen.

Belga

De N-VA had altijd gezegd niet in een regering te stappen zonder uitzicht op een staatshervorming. Die is er nog niet, maar de N-VA wil mee in de onderhandelingen zitten die de staatshervorming moeten voorbereiden. "We hebben de laatste zes maanden bewezen standvastig te zijn, niet te gaan voor ministerposten maar voor resultaat. Het zou maar al te gek zijn om nu in het heetst van de strijd de barricaden te verlaten", zei voorzitter Bart De Wever woensdagavond in Ter Zake. Volgens De Wever is het "cruciaal" dat zijn partij aan de communautaire onderhandelingen deelneemt "om ervoor te zorgen dat er op de Vlaamse lijn wordt gebleven".

De N-VA loopt duidelijk niet warm voor de interimregering. De Wever benadrukte dat het "maar een noodregering" is. Die zal een heel beperkt programma hebben en zal "als enige verdienste hebben dat ze de dringende zaken aanpakt. De druk van onderuit en uit de media om de teller te stoppen was zeer groot", zei De Wever. "Aan Franstalige kant een postjesregering", zei N-VA-minister Geert Bourgeois eerder op de dag in een interview. CD&V-kopman Yves Leterme noemde dit taalgebruik in Ter Zake "ongepast".

Vraag is wat CD&V gaat doen als er tegen 23 maart onvoldoende resultaat is op het vlak van staatshervorming. "We zullen alles doen om woord te houden en resultaat te boeken", zei Leterme, die erop wees dat hij de jongste maanden ook "koppig heeft volgehouden".