Zeilschip Askoy II gelicht

Het zeilschip Askoy II is woensdag in het Nieuw-Zeelandse Dargaville gelicht na twee eerder mislukte pogingen. Dat heeft Piet Wittevrongel bevestigd.

Belga

Het waren Piet en zijn broer Staf die het wrak van het toenmalige schip van Jacques Brel twee jaar terug ontdekten. Ze willen het opnieuw vaarbaar maken en er een thuishaven voor vinden aan de Vlaamse Kust.

Bedoeling is dat de Askoy II nu door Shipwrecks Unlimited naar de hoofdstad Auckland gebracht wordt waarna het met een vrachtschip naar België zal gebracht worden. Het schip zal wellicht nog voor 8 januari naar ons land vertrekken. Dan komen Staf Wittevrongel en Tjerk Pillen ook terug van Nieuw-Zeeland.

Ze zijn halverwege december naar Dargaville vertrokken om het lichten van het wrak, dat veertien jaar geleden was vastgelopen tijdens een zware storm, te coördineren. Uiteindelijk werd de roestige romp woensdag van onder het zand gehaald nadat heel wat zand uit het schip gehaald was.

De gebroeders Wittevrongel die destijds de zeilen geleverd hadden aan Jacques Brel, willen de Askoy II restaureren aan onze kust. De ganse reddingsoperatie zal een pak geld kosten.