Offerfeest: geen incidenten op tijdelijke slachtplaatsen

In alle tijdelijke slachtplaatsen die in België werden geopend naar aanleiding van het islamitisch Offerfeest is woensdag volgens de eerste berichten alles zonder incidenten verlopen. Dat heeft Belga vernomen bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en bij dierenrechtenorganisatie Gaia, die hier en daar traditioneel steekproeven uitvoert om eventuele incidenten te rapporteren.

Belga

Het FAVV voerde controles uit op de naleving van slachtregels, op het dierenwelzijn en op de hygiënevoorwaarden. "Om een volledig zicht te krijgen op de situatie moeten alle gemeentes die verantwoordelijk zijn voor de inrichting van de tijdelijke slachtplaatsen, gecontacteerd worden. Zo'n overzicht hebben wij nog niet, maar voorlopig lijkt alles normaal te verlopen", zegt Inge Jooris van het FAVV.

Slachten mag enkel in erkende slachthuizen of slachtplaatsen die tijdelijk erkend zijn door het FAVV. Het voedselagentschap heeft dit jaar 78 tijdelijke slachtplaatsen erkent, waarvan 62 in Vlaanderen en zestien in Wallonië.

Ook bij Gaia zijn er volgens voorzitter Michel Vandenbossche nog geen meldingen van incidenten binnen gekomen. "Al zal pas vanavond duidelijk worden of er nog veel illegaal thuis geslacht werd. En natuurlijk vindt ook donderdag nog een groot deel van de rituele slachtingen plaats", aldus Vandenbossche. Gaia voert dit jaar in overleg met de Unie van Brusselse Moskeeën geen actie aan de tijdelijke slachtplaatsen.