Campina/Friesland Foods: bonden vrezen sluitingsscenario in België

De Nederlandse zuivelbedrijven Campina en Friesland Foods zijn sterk vertegenwoordigd in België. Beide bedrijven tellen in ons land meerdere vestigingen. Voor eventuele gevolgen voor de tewerkstelling is het nog veel te vroeg, luidt het bij beide bedrijven. De vakbonden vrezen echter voor een sluitingsscenario voor de Campina-vestiging in Sleidinge.

Belga

Campina heeft vestigingen in Aalter, Sleidinge en Klerken waar melk en zuiveldranken worden gemaakt. Er werken zowat achthonderd mensen. Bekende merken zijn Campina, Joyvalle en Yogho. Vroeger hoorde daar ook Stassano bij, tot die naam uit de rekken verdween. In Klerken worden boterspecialiteiten gemaakt. Campina wordt in België beleverd door vrije veehouders, maar telt ook coöperatieve leden. België wordt, net als Nederland en Duitsland, als een thuismarkt beschouwd door het Nederlandse zuivelbedrijf.

Friesland Foods heeft vestigingen in Bornem en Lummen. In die laatste worden zuivelproducten voor de professionele markt (horeca en bakkerij) geproduceerd, vooral bekend onder het merk Debic. In Lummen werken 250 à 300 mensen. In Bornem worden merken als Cecemel en Nutroma gemaakt. Het is ook bekend van merken als Fristi, de sportdrink Extran en de fruitsappen Appelsientje. Het bedrijf nam in Bornem de drankactiviteiten van Nutricia over. Er werken in Bornem 232 mensen. Friesland Foods werkt in België niet met coöperanten, maar krijgt zijn melk vanuit Nederland aangeleverd. Bij Campina en Friesland Foods luidt het dat het nog veel te vroeg is voor eventuele gevolgen voor de vestigingen en de tewerkstelling. Op het eerste gezicht is er weinig overlapping: Friesland Foods staat in België vooral sterk in afgeleide producten, Campina eerder in melk.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio