VAB neemt twee initiatieven rond betere signalisatie smogalarm

Donderdag gaat het tweede smogalarm in. Naar aanleiding van de ervaringen met het eerste smogalarm in maart 2007 neemt mobiliteitsclub VAB twee initiatieven om tegemoet te komen aan de behoefte aan een betere signalisatie.

Belga

VAB vroeg de voormalige Vlaamse minister van Leefmilieu, Kris Peeters, een maximaal aantal dynamische informatieborden te plaatsen die de snelheidsbeperking aangeven. Ook heeft de mobiliteitsclub zelf een concreet proefproject uitgewerkt op basis van de suggesties van automobilisten en wegenwachters. Het opzet is een spandoek dat als extra signalisatie bedoeld is, vanaf donderdag op twee locaties te testen.

"Een spandoek heeft drie voordelen: het is een eenvoudige en goedkope communicatiedrager die in afwachting van de installatie van dynamische informatieborden gebruikt kan worden, zeer goed zichtbaar en duidelijk voor anderstalige bestuurders", zo meldt VAB woensdag.

"Ideaal zou zijn dat het hele autosnelwegennet uitgerust wordt met dynamische informatieborden. De huidige planning van zo'n signalisatie loopt over verschillende jaren. VAB en minister Peeters hebben daarom in juni 2007 afgesproken om uit te testen of een spandoek een voorlopige tussenoplossing kan bieden", zo stelt de mobiliteitsclub.

VAB zal bij het tweede smogalarm de opmerkingen en suggesties in verband met de signalisatie van de automobilisten verzamelen en aan de Vlaamse minister van Leefmilieu en Openbare werken, Hilde Crevits, bezorgen. Tijdens het eerste smogalarm waren er immers een aantal problemen met de signalisatie. Het proefproject met het spandoek beperkt zich tot twee locaties: de E17 (Kruibeke richting Gent) en de E313 (Geel richting Antwerpen).