Consumentenvertrouwen herstelt gedeeltelijk in december

Het vertrouwen van de consumenten in de economie is in België in december gedeeltelijk hersteld van de zware terugval in november. De indicator kwam voor december uit op -4, na -8 in november. Dat blijkt woensdag uit een persbericht van de Nationale Bank van België (NBB).

Belga

Ook tegenover december 2006 is er een verbetering: toen stond de index op -8. Sindsdien en tot en met oktober van dit jaar lag het consumentenvertrouwen wel steeds hoger dan in november en december dit jaar. Het vertrouwen van de Belgische consumenten was dit jaar het hoogst in april en mei (+2).

De verbetering ten opzichte van november heeft te maken met een minder pessimistische inschatting van het verloop van de economische situatie (van -22 in november tot -16 in december), de financiële situatie van de gezinnen (van -1 tot 0) en het eigen spaarvermogen (van 0 naar 3). De positieve vooruitzichten inzake de werkloosheid zetten zich door. Hier was er een daling van 7 naar 3, maar een daling wijst in dit geval op een gunstige ontwikkeling.