"Voortekenen doen gezonde twijfel rijzen" zegt Gennez

Sp.a-voorzitster Caroline Gennez vindt het goed dat er "eindelijk iets is dat op een akkoord zou moeten lijken". Ze stelt er zich echter vragen bij dat "een aantal mensen een treinticket heeft gekocht en weten wie de machinist en kaartjesknipper zijn, maar niet weten waar die trein naartoe gaat".

Belga

Dat verklaarde Gennez woensdagmiddag naar aanleiding van de interim-regering die zich aftekent. "Er is tenminste iets, in plaats van het schaduwboksen van de voorbije maanden". Ze belooft dat haar partij zich constructief zal opstellen in de regering, zoals ze zich naar eigen zeggen de voorbije maanden heeft opgesteld. "Wij hebben als enige echt gepraat over inhoud, zonder verstoppertje te spelen". Voor de Vlaamse socialisten breekt dus een oppositiekuur aan, na bijna twee decennia onafgebroken in de meerderheid te hebben gezeten. Bovendien treedt de Franstalige zusterpartij PS wel toe tot de regering.

"Oppositie voer je tegen een beleid, niet tegen personen of een partij", vindt de voorzitster. "Als de regering niet sociaal genoeg is, dan zullen we hard maar constructief oppositie voeren. Als het een regering van immobilisme wordt, dan zullen we dat vaststellen en aanklagen".

Maar wat zich nu aftekent, doen bij Gennez alvast "gezonde twijfel rijzen". Ze herinnert eraan dat een van de sp.a-thema's tijdens de kiescampagne was dat de grove borstel door Financiën zou worden gehaald. Een correcte inning van de belastingen stond daarbij voorop. "Nu zien we dat Didier Reynders blijft zitten", aldus Gennez. "Bovendien ging het de voorbije zes maanden alleen over de staatshervorming en nu mag Yves Leterme zich er nog eens drie maanden mee bezighouden".

Over het zogenaamde Comité van Twaalf dat de staatshervorming zou moeten voorbereiden, bestaat volgens haar nog onduidelijkheid. "Als er een duidelijk kader is en we worden gevraagd, zullen we dat bekijken", besluit ze.