Vanderpoorten pleit voor samenvallende verkiezingen

Vlaams parlementsvoorzitster Marleen Vanderpoorten (Open Vld) pleit nogmaals voor het laten samenvallen van de verkiezingen. Dat er het voorbije werkjaar twee verkiezingen waren, heeft immers een effect gehad op de werking van het Vlaams parlement.

Belga

Vanderpoorten stelde woensdag het jaarverslag van het Vlaams parlement voor. Uit dat verslag blijkt dat de activiteiten in het Vlaams parlement op twee momenten verminderden, met name in de nasleep van de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober en in de aanloop naar de federale verkiezingen van 10 juni.

Als gevolg van de verkiezingen kwamen er verschuivingen binnen het Vlaams parlement en de Vlaamse regering. Daardoor kwamen er op een jaar tijd dertien nieuwe leden in het Vlaams parlement. "Nieuwe mensen hebben tijd nodig om zich in te werken", zei Vanderpoorten.

"Het blijkt nu duidelijk uit cijfers dat een systeem van niet-samenvallende verkiezingen zijn effect heeft op de parlementaire werkzaamheden. We moeten toch opletten dat de hoogtepunten van een democratische samenleving - de verkiezingen - de werking van de democratische instellingen zelf niet beïnvloeden", zei Vanderpoorten.