Verhofstadt III met Flahaut? - beluister de analyse van Geudens

De invulling van de postjes in de noodregering krijgt vorm. Op een paar vraagtekens na, zijn de ministers gekend. Opmerkelijk: de PS wil Flahaut en Onkelinx - de nachtmerrie van CD&V N-VA - in de noodregering droppen.

bsouffreau

BR>

Beluister ook onze Wetstraatexpert Paul Geudens over de vorming van Verhofstadt III.

EERSTE MINISTER

Guy Verhofstadt (Open VLD). Hij wordt bijgestaan door de vice-premiers Yves Leterme en Didier Reynders. Na Pasen wordt Leterme premier van een definitieve regering.

CD&V N-VA

De christen-democraten en Vlaams nationalisten krijgen vier ministerposten. N-VA vaardigt niemand af. Zij wachten op de regering Leterme I.

De certitudes zijn Yves Leterme, Pieter De Crem, Jo Vandeurzen en Inge Vervotte. Volgens ingewijden zouden ze de bevoegdheden justitie, defensie en overheidsbedrijven toegespeeld krijgen.

Open VLD

De Vlaamse liberalen krijgen drie ministers. Ze leveren ook de premier (Verhofstadt).

Patrick Dewael en Karel De Gucht blijven hun huidig takenpakket behouden, respectievelijk binnenlandse zaken en buitenlandse zaken. Dewael wordt ook vice-premier.

MR

De Franstalige liberalen krijgen drie postjes. Dat zijn er evenveel als rivaal PS. Ze mogen wel een vice-premier leveren. Didier Reynders zal die taak opnemen. Hij blijft minister van financiën.

De twee andere ministers zijn nog niet definitief ingevuld, maar Sabine Laruelle is bijna zeker van een ministerpost. De derde naam die circuleert is die van Hervé Jamar.

PS

De PS heeft nog geen duidelijkheid gegeven. Bovendien botsen heel wat figuren bij de PS met de visie van de CD&V N-VA'ers. Zo heeft Pieter De Crem in het parlement vaak hard naar de PS-ministers uitgehaald. Vraag is of de burgemeester van Aalter dat zomaar zal vergeten.

De PS mag drie ministers leveren. Laurette Onkelinx is een belangrijke pion in de partij en is bijna zeker van haar post. Daarnaast wordt ook de naam van André Flahaut gefluisterd. Christian Dupont zou de derde man zijn.

cdH

De vakbondsman Josly Piette wordt minister van werk. Dat is het resultaat van het akkoord dat afgelopen nacht werd bereikt. Piette heeft een degelijke kennis van zijn domein, kan goed overweg met Verhofstadt en is aanvaardbaar voor de andere partijen.

Voorbereidend werk Leterme I

Yves Leterme en Didier Reynders zullen zich ook bezighouden met de voorbereiding van de volgende regering. Leterme zet zijn schouders onder het communautaire luik. Reynders werkt een sociaal-economisch programma uit.