Ook B-staal Björn Leukemans positief

Ook het B-staal van Björn Leukemans is positief op lichaamsvreemd testosteron.

Belga

Dat schrijft De Morgen woensdag. Tot die conclusie kwam het dopinglabo van Barcelona, waar de tegenexpertise werd uitgevoerd. Leukemans en zijn verdediger wacht een zware taak om voor de Disciplinaire Commissie van de Vlaamse Gemeenschap op 10 januari met een plausibele uitleg te komen voor een urinestaal dat twee keer positief is op testosteron dat niet van nature aangemaakt is. Meester Maeschalck is schaars met commentaar. "Het is duidelijk geen zaak die in de comfortzone zit, maar dat was de zaak-Beke ook niet. We hebben deskundig advies gekregen en daarmee zijn we aan de slag gegaan. Toch denk ik dat de zaak pleitbaar is, maar verdere verklaringen wil ik daar niet over afleggen."

Leukemans werd op 26 september net voor het WK, waar hij goed presteerde, bij een controle buiten competitie van de Vlaamse Gemeenschap betrapt op de aanwezigheid van lichaamsvreemd testosteron in zijn urine. Het staal werd destijds geanalyseerd in Gent en bevestigd via de IRMS (isotopen-massaspectometrie) in het WADA-lab in Keulen. De hele procedure werd nu nog eens overgedaan in Barcelona en opnieuw was de uitkomst ondubbelzinnig positief.

Leukemans hield van in het begin zijn onschuld staande en nog steeds klinkt overtuigd dat dit een kwade droom is. Hij wenst echter geen verklaringen af te leggen en verwees naar zijn advocaat. De pleitbaarheid van de zaak zou verband kunnen houden met het hoge testosterongehalte dat Leukemans zelf aanmaakt.