Grootschalige corruptie bij Antwerpse douane

Het Antwerpse gerecht heeft aanwijzingen van grootschalige corruptie bij de Douane & Accijnzen in het havengebied.

Belga

Dat vernam de krant De Tijd uit goede bron. Er zijn dinsdag huiszoekingen gedaan op een 15-tal plaatsen, waaronder de verificatiekantoren van de Antwerpse douane. Een zestigtal politiespeurders bezocht de gebouwen van de Antwerpse Douane & Accijnzen, het kantoor van een Antwerpse expediteur en de privéwoningen van enkele betrokken douaniers. De grootscheepse actie werd gecoördineerd door de federale gerechtelijke politie van Antwerpen, bijgestaan door de Centrale Dienst ter Bestrijding van de Corruptie (CDBC) van de federale politie.

De speurders zouden bij de actie enkel documenten en harde schijven van computers in beslag hebben genomen. In deze fase van het gerechtelijk onderzoek zou nog niemand zijn verhoord, aangehouden of voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Het Antwerpse gerecht zou een grootschalig systeem van corruptie op het spoor zijn bij de Antwerpse Douane & Accijnzen. De aanwijzingen zouden aan het licht zijn gekomen tijdens een kleiner strafdossier tegen een Antwerpse douanier, dat vorig jaar is opgestart.

Het gerecht heeft aanwijzingen van verschillende soorten systemen waarbij de verificatiekantoren van de Antwerpse douane zich laten omkopen om bedrijven en expediteurskantoren in en rond het Antwerpse havengebied te bevoordelen, zodat ze minder accijnzen moeten betalen.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio