"Ik ben geen hoer"

“Toen ik bij Germinal Beerschot werd ontslagen, heb ik geweend, dat mag je weten. Maar nu heb ik weinig gevoelens bij mijn ontslag.”

ghouben

Maandagavond, toen Marc Brys op weg was naar de reservenwedstrijd Roeselare - Moeskroen, belde Moeskroenvoorzitter Philippe Dufermont hem met de melding dat zijn contract ontbonden werd. “Ik dacht commercieel te weinig mee, was niet flexibel genoeg, luidde zijn boodschap”, zegt Brys. “Met andere woorden, de Spanjaarden die door hem werden gehaald speelden te weinig (zucht diep). Dan is dat maar zo. Ik ben geen hoer, ik weiger me te prostitueren.”

Het kon niet anders of het ontslag van Brys kende meer dan puur sportieve redenen. Moeskroen staat achtste, telt 22 punten en het voetbal dat de voorbije maanden werd gebracht mocht gezien worden. Al wordt in Moeskroense bestuurskringen nu gezegd dat er in eigen stadion te weinig punten werden gehaald.

“Zondag belde de voorzitter me nog. De nederlaag tegen Roeselare was geen drama: ‘We gaan ervoor, uiteindelijk is het maar een spel’, meldde hij. Terwijl ik vind dat voetbal op het hoogste niveau helemaal geen spel is. Tot daar. Nog geen vierentwintig uur later belt diezelfde voorzitter mij met de melding dat hij ‘na lang nadenken’ besloten heeft me te ontslaan. Wel, ik vind dat ik bij Moeskroen goed werk heb geleverd. Als de voorzitter vindt dat dat niet het geval is, heeft hij het recht me te ontslaan, het is uiteindelijk hij die betaalt.”

Maar vooral de reden van het ontslag is op zijn minst bizar te noemen. De Spaanse jongens speelden te weinig. “Ik heb die kerels zeker een kans gegeven. Coto is een goeie, Valencia leunde dicht tegen de kern aan, maar op dit moment brachten ze net niet genoeg om in de ploeg te staan. Ik kon het tegenover de andere spelers van de groep toch niet maken mindere spelers op te stellen? Ik ben eerlijk geweest, dus heb ik me niets te verwijten. Als trainer moet je beslissingen nemen. Soms zijn die cru, of hard of zelfs degoutant. Maar de prioriteit is punten pakken. Als me dan een gebrek aan flexibiliteit wordt verweten, dan aanvaard ik dat. Ik ben geen koppigaard, geen dictator, ik ben niet eigenwijs, ik wil best meedenken met de club op alle vlakken, ook economisch en commercieel, maar ik prostitueer me niet. Ik was aangeduid als de sportieve baas van Moeskroen. Wie in de ploeg stond en hoe er werd gespeeld was mijn verantwoordelijkheid. Uiteindelijk word ik ook op mijn denkpiste en de resultaten afgerekend. En dus koos ik voor de spelers die in vorm waren, die hun plaats in het elftal op training en in wedstrijden afdwongen. Of ze dan uit Spanje kwamen of niet, daar kon en mocht ik geen rekening mee houden, want voor mij is geen enkele speler in de groep belangrijker dan de anderen.”

Ook al kwam het ontslag totaal onverwacht, toch is Brys niet aangeslagen. “Ik zit niet in de put, neen. Omdat ik hier niets aan kan doen. Ik heb mijn eer behouden. Ik ben niet afgerekend op het sportieve, dus kan ik met mijn ontslag leven. Al breekt dit mijn naam toch weer een beetje. Bizar als je weet dat ik nog geen maand geleden alleen maar lof kreeg toegezwaaid. Alhoewel, zelfs na de overwinning op Charleroi bijvoorbeeld vroeg de voorzitter waarom de Spanjaarden niet hadden gespeeld... (zucht).”

Aangeslagen is de trainer niet, ontgoocheld des te meer.

“Er is mij iets afgepakt. Iets waaraan ik met hart en ziel heb gewerkt. De samenwerking met de spelers verliep optimaal, de technische en medische staf leverden schitterend werk. En dan gebeurt dit. Ook het tijdstip is onwaarschijnlijk. Vlak voor de wedstrijd op Germinal Beerschot. Natuurlijk keek ik daar naar uit. Dat begrijp ik dus ook niet: wie kent Germinal Beerschot beter dan ik? Het systeem dat wordt gespeeld, heb ik ingevoerd. Alleen wordt er nu nog meer mandekking gespeeld. Ach, wat voor zin heeft het dat ik daar nog over praat? (stilte) Ik heb de spelers dinsdagmorgen nog toegesproken, hen bedankt voor de samenwerking en hen gezegd dat ik hoop dat ze winnen op het Kiel. Weet je wat ik ook nog erg vind? Mijn assistent, Gilbert Van Den Bempt, weet op dit moment (dinsdagnamiddag, red.) nog van niets. Hij is op de terugweg van Costa Rica waar hij tien dagen verbleef om spelers te scouten...”