Brandhout stuk duurder

Wie de stijgende mazoutprijs wil ontwijken, en zijn woning verwarmt met een houtkacheltje, zou wel eens bedrogen uit kunnen komen. Ook de prijs van brandhout is immers de voorbije maanden fors gestegen.

ghouben

Een kubieke meter brandhout kost gemiddeld 78 euro. Houthandelaars maken gewag van een stijging van ruim 10 procent het voorbije jaar. Toch blijft hout volgens dezelfde handelaars verreweg de goedkoopste manier van verwarpen. Het is niet alleen de vraag vanuit China die de prijs de hoogte injaagt, ook de verkoop in het zwart.

De vraag naar hout is gestegen, maar het aanbod niet. En dus stijgen de prijzen. De houtprijs is het voorbije jaar met 30 tot 50 procent gestegen. Meubelen worden daardoor duurder, net als bouwen. De oorzaak van de prijsstijgingen ligt vooral in China. De bouwwoede daar zorgt ervoor dat massaal hout naar China wordt uitgevoerd. Zelfs de zagerijsector luidde onlangs de noodklok. Chinese opkopers schuimen de Ardense bossen af op zoek naar hout. De Chinezen zijn bovendien bereid grof geld te betalen. “Als de houtprijs stijgt, volgt de prijs van stookhout”, zegt Johan Vanderstraeten, zaakvoerder van de gelijknamige handelaar van brandhout in Dendermonde. Vanderstraeten is een van de grootste in België, met een omzet van 20.000m³ per jaar. “De Chinezen kopen alles op. En dus stijgen de prijzen. Vorig jaar kostte een kubieke meter brandhout gemiddeld 68 euro, dit jaar ruim 75 euro.”

De prijsstijgingen zijn niet alleen te wijten aan China. Ook de toenemende vraag naar brandhout en de brandstofprijzen spelen de houthandelaars parten. Johan Vanderstraeten: “Een machine om bomen te rooien verbruikt 80 tot 90 liter per uur. Dat tikt aan.” Toch blijft hout de goedkoopste manier om een woning te verwarmen, zeker in combinatie met een conventionele verwarming. Johan Vanderstraeten: “De ervaring leert dat je een woning relatief goedkoop tot 18 graden kan verwarmen met een conventionele verwarming. Het zijn die extra graden die veel kosten. Een houtkachel of een open haard is dan een goed alternatief.” Een andere mogelijkheid is verwarming via pellets. “Dat is samengeperst hout”, legt Vanderstraeten uit, “maar de kachels zijn wel vrij duur.”

Volgens de Limburgse houthakker Hugo Machiels van Houthakker De Bever is er nog een andere reden waarom de prijzen stijgen, en dat is de zwarte houthandel. “Wij worden meer en meer geconfronteerd met particulieren die zelf een paar bomen omhakken, in stukken zagen en dan in het zwart verkopen. Dat helpt de markt op zeep. De overheid zou daar dringend iets aan moeten doen.”