Rookverslaafde Vlamingen eten kerstkalkoen in Nederland

Om het rookverbod te omzeilen, gaat de paffende Vlaming kerstdineren in de Nederlandse grensrestaurants.

ghouben

”Bijna alle Belgen die reserveren voor Kerstmis, vragen aan de telefoon al of ze mogen roken bij ons”, zegt meesterkok Nico van Beekveld van restaurant Vroenhout in Roosendaal. Bij onze noorderburen gaat pas vanaf 1 juli 2008 een algemeen rookverbod in de horeca in. Hoewel de culinaire eisen van de Belg hoger zijn, passen de Nederlandse koks hun kerstmenu’s niet speciaal aan de smoorzieke Belgen aan. ”Vorig jaar reserveerden hier minder Belgen”, zegt meesterkok Nico van Beekveld. Een Vlaams kerstdiner wijkt enigszins af van een Nederlands.

”Maar wij maken geen onderscheid. Ons vijfgangendiner voor 69,50 euro bestaat uit pure kwaliteitsproducten.” Vroenhout serveert hertencarpaccio met een mousse van truffel, kroketjes van boschampignons, soufflé van langoustines, tournedos van fazant, lolly van rode kool en een saus van sleedoorn met peperkoek en surprise de père noël. ”Daar kunnen we de Belgen ook wel mee verwennen, niet?”

Restaurant De Drie Zwaantjes in Nederlands Putte ligt op vijf (5) meter van de grens. Zaakvoerders Mariola en Jan Plasmans zitten helemaal volgeboekt met Kerstmis. Onder de kerstvierders opvallend veel klanten uit Essen, Stabroek, Kapellen, Berendrecht en andere grensgemeenten. ”Mogen we smoren bij u? is de eerste vraag die ze aan de telefoon stellen. 95% van onze Belgische kerstvierders bestaat uit rokers. Ook in de weekends zien wij veel meer Belgen.”

Mariola weet dat je een Belg méér moet soigneren. ”Steengrill is onze specialiteit. Nederlanders zijn er gek van. Maar een Belg bakt zijn eigen eten niet. Hij wil - zeker met feestdagen - à la carte eten.” De horecahoudster verwacht een terugslag in 2008. ”Volgende zomer gaat er bij ons een algemeen rookverbod in. Zelfs in onze cafés mag er dan niet meer worden gerookt. Waarschijnlijk gaan de Nederlanders dan massaal in Vlaanderen op café.”

Veel Belgen weten nog niet wat ze met Kerstmis op tafel toveren. Hoewel. “De Vlaming eet hertenfilet en ouderwets gevulde kalkoen met pistache en truffeltjes op kerstdag”, luidt het bij wildhandelpoelier Vleba-De Belie in Gierle. Volgens het Onderzoeks- en informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (Oivo) geeft de Belg gemiddeld 95 euro uit aan eindejaarsvoedsel. 90% eet met de familie met kerst tegenover 61% met Nieuwjaar, in een gemiddeld gezelschap van 13 tot 14 mensen. Nieuwjaar vieren we met veel gerookte zalm, zeevruchten, foie gras, wild én champagne.