Vrouwenuurtje op zondag in Sinbad

Na vele discussies heeft het stadsbestuur beslist om op zondag in het Sinbad een uurtje te reserveren enkel voor vrouwen. Er is ook gesleuteld aan de openingsuren en beschikbare zwembanen voor zwemsportclubs en het publiek. Frappant is dat scholen door het dure busvervoer hun zwemlessen verminderen.

In september 2006 opende het vernieuwde Sinbad de deuren. De vergelijking tussen de bezoekerscijfers van 2002, het laatste volledige werkjaar voor de sluiting, met de cijfers van oktober 2006 tot september 2007 toont aan dat het nieuwe Sinbad goed in de markt ligt. Er was het voorbije jaar een stijging van 30.000 bezoekers in vergelijking met 2002. ”Met 243.472 zwemmers kunnen we heel tevreden zijn”, stelt Sinbad-verantwoordelijke Hilde Bruyninckx.

Ook de sportclubs vonden beter de weg naar het Sinbad, met in totaal 36.000 zwemmers in vergelijking met de 28.000 in 2002.

Duur busvervoer

Wat wel in dalende lijn zit, zijn de bezoekerscijfers van de scholen. In 2002 kwamen er nog 130.192 leerlingen zwemmen, nu nog slechts 118.546. Het aantal scholen dat zwemlessen organiseert, is echter gelijk gebleven. ”De reden is dat het busvervoer voor de scholen zeer duur is geworden”, zegt Bruyninckx. ”Omdat De Lijn geen schoolvervoer meer organiseert, kiezen vele scholen ervoor om nu slechts om de veertien dagen te komen zwemmen.”

Uit een gebruikersenquête blijkt dat het Sinbad wel nog moest afrekenen met een sluimerend conflict. Vele bezoekers vinden dat er te weinig zwembanen voor het vrije zwemmerspubliek zijn ’s avonds in de week.

”Zwemmers voelden zich in de hoek geduwd door het geweld van de sportclubs. Iedereen wil meer ruimte. Het is niet makkelijk om de ideale combinatie tussen het publiek zwemmen en het sportzwemmen te vinden, maar met een wijziging van de openingsuren moet er nu verbetering zijn”, stelt sportschepen Gaspard Van Peteghem (sp.a). Vanaf januari wordt het Sinbad op dinsdag- en donderdagochtend al vanaf 7 uur geopend. Er is ook op dinsdag een latere opening voor het publiek van 20.30 tot 22 uur. En op vrijdagavond is het volledige bad vrij voor het publiek tot 20 uur.

Tot slot komt er vanaf januari ook een vrouwenuurtje op zondag van 16 tot 17 uur. Daarover was heel wat discussie, maar nu is die knoop doorgehakt. Vrouwen en jongens tot 10 jaar zijn op dat moment welkom.

Joris VERGAUWEN

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER