OCMW reorganiseert keuken

Het OCMW van Sint-Niklaas moet door de fusie van de ziekenhuizen de centrale OCMW-keuken herstructureren. Daar werken veertig mensen. Er zouden geen ontslagen vallen, maar het staat nog niet vast of de keukendienst behouden blijft.

Door de fusie van het OCMW-ziekenhuis AZ Waasland met AZ Maria Middelares, en de beslissing van AZ Nikolaas om zelf een keuken op te richten, verliest de OCMW-keuken, die in de Hospitaalstraat is gevestigd, een van de grootste afnemers van maaltijden.

De toekomst van de keukendienst, waar veertig mensen werken, is nog onzeker. Het OCMW besliste om sowieso al over te stappen naar het keukenprincipe van de koude lijn. Daarbij worden maaltijden in een keuken klaargemaakt, gekoeld volgens een speciaal procedé en daarna in de woon- en zorgcentra opnieuw opgewarmd.

Of de eigen OCMW-keuken in de toekomst behouden blijft of het klaarmaken van maaltijden wordt uitbesteed, beslist het OCMW in januari.

Met pensioen

OCMW-voorzitter Jef Foubert onderstreept dat er hoe dan ook geen ontslagen vallen bij het personeel. Als de keuken wordt opgedoekt, zal de helft van het keukenpersoneel in de rusthuizen worden ingezet. Een tiental mensen gaat op korte termijn met pensioen en er zijn ook een pak tijdelijke contractuelen. Als de keuken behouden blijft, gaat het OCMW nieuwe afnemers zoeken. ”Er zijn heel wat mogelijkheden, zoals de thuisbezorging van maaltijden, kindercrèches, gehandicaptenhomes, enzovoort. Daarnaast zijn er 500 rusthuisbedden, dus dat maakt het al op voorhand rendabel”, becijfert OCMW-secretaris Tjeu Van Diesen.

”Het kan evenwel niet de bedoeling zijn om de maaltijdbezorger te worden van bedrijven. Dit is geen commercieel initiatief.”

Een probleem dat zich al op korte termijn stelt, is de staat van de keuken. In OCMW-kringen wordt de kelder van de keuken zelfs vergeleken met de grotten van Han. Sowieso wordt het gebouw van Ter Wilgen én de keuken in 2017 gesloopt, maar de keuken gaat geen tien jaar meer mee. ”Hooguit nog twee of drie jaar”, stelt Van Diesen.

”De infrastructuur laat niet toe om de kwaliteit te leveren die afnemers wensen. Bovendien moet er iets gebeuren als vanaf 2011 de nieuwe woon- en zorgcentra in Belsele en Sint-Niklaas openen.”

In januari wordt de knoop dus doorgehakt. Als het OCMW kiest voor een nieuwe keuken komt die er wellicht op de campus centrum in Sint-Niklaas. Er staat al een budget van 4 miljoen euro klaar.

Joris VERGAUWEN

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER