Record kost mensenleven

Danny Van Oosterwijck uit Hove verbeterde onlangs, samen met 99 andere valschermspringers, het wereldrecord diamantformatie in Florida: 12 seconden lang vormden ze een perfecte ruit, zo groot als een voetbalveld.

“Dit record zal lang stand houden”, zegt Van Oosterwijck. “Er ging een jaar voorbereiding aan vooraf. Meer dan de helft van de parachutisten kwam uit de Verenigde Staten.”

Vorige maand kwam het gezelschap bijeen in Florida. “Uiteraard moest er geoefend worden. We werden gedropt uit vijf vliegtuigen. We zijn begonnen met een formatie van 36 man en hebben de figuur bij elke oefensprong groter gemaakt.”

Danny zat bij de geslaagde recordpoging in het tweede vliegtuig en sprong vanop een hoogte van 5.200 meter. Tussen de eerste en de laatste springer zaten elf minuten.

Het gebeuren werd overschaduwd door een dodelijk ongeval. “Een van de deelnemers bleef met zijn voet steken in een touw en kwam te snel naar beneden. Het leek mee te vallen , maar twee dagen later is hij overleden.”

Het nieuws bracht twijfels in de groep. “Voor mij hoefde het niet meer en de meeste deelnemers dachten ook aan stoppen. Maar de familie heeft er op aangedrongen dat we zouden doorzetten, wat we dan ook hebben gedaan als eerbetoon.”

Marc DE SWERT

www.cfworldrecord.com