Stad breidt project tegen wildplassen uit

Een project op het Sint-Jansplein, waarbij een logo en een plastic plaspaal het wildplassen moeten tegengaan, wordt uitgebreid naar zeven andere plaatsen. Eind volgend jaar moet er ook een beleidsplan voor openbare toiletten klaarliggen. Dat zei schepen van Openbare Werken, Guy Lauwers (sp.a), dinsdag op de gemeenteraad.

”Uit een evaluatie van het project op het Sint-Jansplein blijkt dat het wildplassen wel degelijk is afgenomen. Dat is gebeurd door een herkenbaar logo te hangen op veel gebruikte plekken en een plastic plaspaal te installeren. De komende weken gaan we het systeem dan ook op andere plaatsen in de stad gebruiken”, zei schepen Lauwers.

Het was gemeenteraadslid Seppe De Blust (sp.a) die een stand van zaken wilde over het Antwerpse beleid rond openbare toiletten. “De situatie in Antwerpen is wat dat betreft niet fraai. Misschien is het een optie om een wedstrijd uit te schrijven voor het ontwerpen van functionele en esthetisch verantwoorde toiletten.” Seppe De Blust verwees daarbij naar Gent, waar zo'n initiatief is genomen en waar in samenwerking met de horeca een project loopt. “Ongeveer 25 horecazaken stellen er hun toiletten open voor niet-klanten en dat lijkt bijzonder goed te werken. Het is zelfs zo dat veel mensen, die er naar het toilet zijn geweest, later terugkomen om iets te drinken. Het is in ieder geval duidelijk dat de aanwezigheid van openbare toiletten een noodzaak is in een stad als Antwerpen.”

De Lijn

Guy Lauwers zei dat er tegen eind volgend jaar een beleidsplan klaarligt. “In 2009 kan de uitvoering van het plan en het installeren van toiletten beginnen. In welke vorm en op welke plekken is nog niet bekend. Het voorstel om een wedstrijd uit te schrijven is alvast het overwegen waard.”

Om de nood aan toiletten te illustreren, gaf Guy Lauwers nog een voorbeeld mee. “De problemen zijn ook bij de De Lijn nijpend. In die mate zelfs dat de vervoersmaatschappij op sommige plekken in de stad appartementen huurt, waar het personeel kan gaan plassen.”

Patrick VAN DE PERRE

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio