“Groene magazijnen zijn de toekomst”

Warehouses De Pauw (WDP), gespecialiseerd in het ontwikkelen, verkopen en verhuren van opslagruimtes, start begin 2008 met de uitvoering van zijn grote zonne-energieproject. Op de nog te bouwen sites in Willebroek, Sint-Katelijne-Waver, Genk en Grimbergen komen zonnepanelen, goed voor het equivalent van stroom voor 2.000 Belgische gezinnen.

”Het komt er al een tijd niet meer op aan om opslagplaatsen groter, dieper, hoger of wat dan ook te maken. We merken dat onze klanten milieubewuster zijn geworden en kritischer omgaan met onder andere het energieverbruik”, zegt Joost Uwents, directeur van WDP. De firma heeft zeventig sites in vijf landen in haar portefeuille. Daar komen er in 2008 vier bij en die worden allemaal uitgerust met zonnepanelen.

”Grimbergen moet klaar zijn tegen 1 mei, Willebroek tegen de zomer. Daar komt naast de A12 zo’n 25.000 vierkante meter opslagplaats. Voor Sint-Katelijne-Waver, onze overgenomen Univeg-site aan de Fortsesteenweg, is de bouwvergunning aangevraagd. Genk volgt in het najaar. Vanaf januari worden de nodige zonnepanelen geleverd. De bedoeling is in eerste instantie te kunnen voorzien in de eigen elektriciteitsbehoefte van onze huurders. Wat overblijft, zullen we verkopen aan energieleverancier Nuon. Tegen eind 2009 moeten onze panelen samen een capaciteit van 10 Megawatt piek omvatten. Daarmee zullen we jaarlijks het equivalent van het elektriciteitsverbruik van 2.000 Belgische gezinnen kunnen produceren”, zegt Joost Uwents.

Hij onderstreept dat met de plaatsing van de zonnepanelen een enorme investering gemoeid is. ”Eigenlijk kosten de panelen evenveel als het magazijn zelf, maar dat moeten we niet doorrekenen aan onze klanten. Via het systeem van de zogeheten groenestroomcertificaten krijgen we gedurende twintig jaar een vaste vergoeding per kilowattuur en bovendien hebben we ook recht op investeringssubsidies. Daardoor kunnen we dit mooie project, het grootste zonne-energieproject in de Belgische vastgoedsector, ook realiseren. Anders was dat onmogelijk. We vinden het in elk geval belangrijk ons steentje bij te dragen en bovendien past het in onze filosofie van WDP: 'warehouses with brains' (magazijnen met verstand, red.).”

Patrick POPPE

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio