Oude school wordt administratief centrum

De gemeente wil de vroegere lagere school in de Pastorijstraat aankopen. In principe is de vzw Parochiale Werken akkoord. De gemeente wil er samen met het OCMW een administratief centrum neerpoten.

De lagere school Sint-Jozef sloot zo’n 25 jaar geleden de deuren. Alle lokalen kregen ondertussen een nieuwe gebruiker. Zo zijn onder meer de KWB, KAV, een hobbyclub, het toneelgezelschap THUMOR, de pingpongclub De Smashers en Chiro Sint-Jef in de oude school gevestigd. Ook het parochiecentrum heeft er onderdak. ”Ik wil over een zaak duidelijk zijn: alle verenigingen en ook het parochiecentrum krijgen elders onderdak, voordat de eerste steen wordt afgebroken”, zegt pastoraal eindverantwoordelijke zuster Anne Marie Dierckx en spreekbuis voor de vzw Parochiale Werken. Ze voegt er meteen aan toe dat ook het verkoopbedrag nog niet bekend is.

Voor de gemeente betekent dit de mogelijkheid om de achterzijde van het gemeentehuis en het nieuwe politiecentrum op het nieuw te bouwen administratief centrum te laten aansluiten met een ruim binnenplein. ”Hoe daarbij de Pastorijstraat wordt ingevuld, is nog niet duidelijk. Mogelijk

laten we die straat opgaan in een groot binnenplein tussen beide gebouwen”, zegt burgemeester Marc De Laet (sp.a).

In de gemeenteraad is hiervoor gisteren, dinsdag de opmaak van een masterplan goedgekeurd. ”Concreet willen we die ruimte van zo'n 5.000 vierkante meter, inclusief gebouwen, aankopen en afbreken. Samen met het OCMW wordt nu al nagedacht over wat er allemaal moet komen, zodat we er zowel de gemeentelijke als de OCMW-administratie kunnen onderbrengen”, zegt De Laet.

Dat heeft als voordeel dat de renovatie van het huidige gemeentehuis later kan starten en de diensten meteen naar een nieuw gebouw kunnen verhuizen.

Ook de activiteiten in het administratief gebouw ’t Pleintje worden naar de Pastorijstraat verplaatst. Ook de gemeentelijke feestzaal moet niet verdwijnen en er moet ook niet in een nieuwe toneelzaal elders in de gemeente worden voorzien. Voor de renovatie van het gemeentehuis en de nieuwbouw van een toneelzaal was in de voormalige planning respectievelijk 4 miljoen en 1,5 miljoen euro gepland. Voor het masterplan 'Campus Pastorijstraat’ is tussen 2008 en 2012 zo’n 4,8 miljoen euro gepland.

Jan BOEY

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio