Zwembad weekt emoties los over de plas

Net nu het stadsbestuur te kennen heeft gegeven ’den ouwen dok’ op het Rode Kruisplein in de etalage te willen zetten, mag de stad zich verwachten aan een petitie voor het behoud van het zwembad. Die komt zelfs van over de plas. Een aantal Engelse dames die vroeger op kostschool zaten bij de Ursulinen in Tildonk, heeft zo’n vijftigtal handtekeningen verzameld.

Rosette Sermeus uit Hofstade (Zemst) zat in de jaren vijftig en zestig ook op school in het Pensionnat des Ursulines de Tildonck. ”In de internationale school maakten de Engelse meisjes de meerderheid uit. Het waren in hoofdzaak kinderen van beroepsmilitairen die slechts met de grote vakanties naar huis gingen. Elke donderdag gingen we met de bus zwemmen naar Mechelen. Daarna kregen we van de nonnetjes frieten geserveerd. Dat was een hoogdag voor ons. Voor die meisjes was het de enige uitlaatklep die ze hier hadden”, herinnert Rosette Sermeus zich.

Dee Hoseason van de Tildonk Old Girls Society (Togs) bevestigt dat. ”Met de bus naar Mechelen, verschillende uren weg zijn uit het klooster, wat van de buitenwereld zien, smullen van die heerlijke frieten: de swimming pool omvat vele herinneringen voor ons allemaal. We genoten van elk moment”, zegt ze.

Rosette Sermeus bleef nadien altijd een band met de Engelse meisjes onderhouden. ”We deelden de refter, slaapzaal en alle lief en leed samen. Zo komt het dat mijn man en ik elk jaar naar de reünie gaan in Londen. Elk jaar komt er ook een groep vanuit Engeland op bezoek in Tildonk”, aldus de oud-leerlinge.

”Het was tijdens een van die bezoeken, in 2005, dat Judith Harrison uitriep Look, the old swimming pool! De verhalen kwamen toen boven en zo kwamen we te weten dat het zwembad op die meisjes grote indruk moet hebben gemaakt. Toen we dit jaar vertelden over de onzekere toekomst ervan, stonden ze direct op de barricades. Jocelyn Hoyle en Dee Hoseason, de verantwoordelijken van de Society, verzamelden een vijftigtal handtekeningen voor het behoud”, zegt Rosette Sermeus.

Zij en haar man hebben de bedoeling de lijst eerstdaags te overhandigen aan het stadsbestuur.

Bart ROGGEMAN

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio