Overheid looft Turnova 2

De stad en privépartner TCO-TCB kunnen op twee oren slapen nu de Vlaamse regering de projectsubsidie van 3,2 miljoen euro aan Turnova definitief heeft toegekend. De overheid verbindt wel een reeks voorwaarden aan deze grootste stadsvernieuwingssubsidie van het jaar.

Dat het Turnovaproject op de oude Brepolssite een compleet nieuw stadsdeel creëert met een mix van wonen, winkelen en recreatie viel duidelijk in de smaak bij de jury inzake de Vlaamse Stadsvernieuwingsprojecten. Het rapport komt bijna superlatieven te kort en spreekt van een absoluut vernieuwende aanpak, een publiek-private samenwerking in zijn volle betekenis en een schitterend stadsontwerp.

De stad Turnhout en privépartner TCO-TCB van de Oud-Turnhoutse projectontwikkelaar Peter Heeren kregen afgelopen zomer al te horen dat ze de hoofdvogel in deze Vlaamse subsidiepot hadden afgeschoten met een projectsubsidie van liefst 3,2 miljoen euro. Niettemin hadden ze twee keer voordien al vergeefs een gooi naar de subsidies gedaan. Wel zorgde de toekenning ervoor dat ze in september al het volledige dossier moesten komen verdedigen. Met succes, blijkt nu.

Voorwaarden

”De Vlaamse regering verbindt wel enkele voorwaarden aan deze megasubsidie”, zegt eerste schepen

Francis Stijnen (CD&V) van Turnhout. “Zo moet de stad de regisseursrol in deze publiek-private samenwerking blijven vervullen. Ook moet de vuistregel van vijftien procent sociale woningen in dit project effectief gerealisserd worden. Dat zijn wel zaken die we hier sowieso van plan waren uit te voeren.”

Hans OTTEN

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio