Anderstaligen acteren samen in Genesis

Wie een alternatief zoekt voor het fabeltje van Adam en Eva, kan vanaf donderdag 20 december naar zaal Rataplan in Borgerhout (Antwerpen). In het stuk ‘Genesis’ gaat een groep anderstalige nieuwkomers uit vier continenten op zoek naar het ultieme scheppingsverhaal. Regisseur Greet Vissers uit Hoogstraten leidt een en ander in goede banen. “Er zitten tussen die nieuwkomers veel mensen met artistieke kwaliteiten. Maar waar kunnen ze terecht?”

“In alle culturen heeft iedereen een idee over het ontstaan van de wereld. Die titel Genesis hebben we vooral gekozen omdat deze nieuwkomers, uit welke grond ze ook zijn ontstaan, zichzelf hier opnieuw moeten opbouwen”, vertelt Greet Vissers.

De regisseur heeft vooral een verleden bij het vroegere Blauw Vier, voortgezet in Laika. Is werken met een dergelijke groep acteurs voor haar nieuw? “Ik heb al eens met Italiaanse kinderen gewerkt en heb een verleden in hetTurnhoutse Theater Stap. Daar werk je ook met een specifieke groep (mentaal gehandicapten, red.)”, zegt Vissers.

Mengelmoes

“Tussen deze groep zit een kerkverteller uit Congo, Braziliaanse theatermensen of een Ecuadoriaanse met een circusverleden. Het is een echte mengelmoes. Dat heeft al een denkproces op gang gebracht. Er zitten tussen die nieuwkomers veel mensen met artistieke kwaliteiten. Maar waar kunnen ze terecht? Misschien is er wel een mogelijkheid om daarvoor een organisatie op te zetten die een begeleidings-traject kan uitwerken. Dit is in elk geval een aanzet.”

Op de affiche hebben de acteurs dankzij wat bloem een wit gelaat gekregen. Maar een politiek pamflet moet je niet verwachten.

“Nee, we doen niet echt aan politiek. We hebben het met z’n allen wel over de migranten. Maar ik heb gemerkt dat die mensen allemaal hun eigen gezicht en gevoelens hebben. Dat duidelijk maken, daarin lag de grootste uitdaging. De buitenwereld ziet de nieuwkomers als één troep terwijl het om erg specifieke mensen gaat. Ik weet het wel, soms kost het veel moeite om hen te begrijpen. We gebruiken in het stuk ook alle talen. Daar is veel luisterbereidheid voor nodig. Eigenlijk is dit het moeilijke integratieproces in een notendop.”

Dominique PIEDFORT André OOMEN

Genesis, in Rataplan (Wijnegemstraat 27, 2140 Borgerhout) op

do 20, vr 21, za 22 dec: 20.30u &

zo 23 dec: 15u.

Reserveren kan via de ticketbalie op de Turnhoutsebaan 327, via het telefoonnummer 03-292.97.40 of via tickets@rataplanvzw.be .

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio