Oprins bouwt arboretum

Oprins uit Rijkevorsel bouwt een groots project in de Merksplasse Ossenweg. Als alles volgens plan verloopt, kan de natuurliefhebber binnen acht jaar kuieren in een aboretum (bomentuin, red.) van acht hectare langs een plantencollectie die uniek is in de wereld.

De firma Oprins is gekend tot in de verste uithoeken van de wereld. Vaak wordt het bedrijf gelinkt aan bamboe, maar die plant vormt slechts een onderdeel van de activiteiten. ”We hebben 380 soorten bamboe”, zegt zaakvoerder Jan Oprins, ”Maar met meer dan 500 soorten agapanthus (Afrikaanse lelie) hebben we ook daarvan de grootste collectie ter wereld.”

Het idee om deze planten bijeen te brengen in een groot park ontstond ruim vijftien jaar geleden. ”In het kader van de ruilverkaveling heb ik verschillende gronden in Merksplas kunnen inruilen tegen een acht hectare groot domein in de Ossenweg. De kleine boerderij van de Kolonie en een aanpalende woning kreeg ik voor 99 jaar in erfpacht.”

Het duurde echter nog zes jaar voor Jan Oprins alle openbare instanties kon overtuigen van zijn plan. “Het is niet de bedoeling dat dit project een grote commerciële functie krijgt, het respect voor planten en natuur primeert. Zelfs de drevenstructuur van het domein moet behouden en geaccentueerd worden.”

”Ik bouw hier aan mijn levenswerk”, zegt Jan fier. ”Het voorste gedeelte waar we nu de bomen rooien, wordt een bos met inheemse bomen en struiken. Het achterste deel, dat nog weiland is, wordt een arboretum met plantencollecties die uniek zijn in de wereld. Er is ook een gedeelte voorbehouden voor een typisch Kempens landschap.”

”Het is mijn droom om individuele wandelaars en scholen te zien rondkuieren in het arboretum. Het geheel zou ook perfect kunnen aansluiten bij de plannen die de gemeente koestert voor de grote boerderij op de Kolonie. De kleine boerderij, die aan de rand van het arboretum ligt, kan na renovatie gebruikt worden om cursussen te geven of tentoonstellingen te houden. Het is ook de ideale plaats om buitenlandse klanten te ontvangen. En later, op mijn oude dag, zou ik er misschien zelf komen wonen om elke dag te kunnen genieten van een droom die werkelijkheid werd.”

Steven VAN TRICHT

MEER OVER

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio