Meerhoutenaar trekt naar einde van wereld

Jef Craps (21) is momenteel als vrijwilliger aan de slag in het Kaap Hoorn Reservaat in het uiterste zuiden van Chili. De jonge Meerhoutenaar schoof zijn studies een jaar aan de kant om wetenschappers aan het einde van de wereld een handje toe te steken.

BR> Jef Craps vertrok enkele weken geleden naar een plek die moeilijk anders te omschrijven valt dan het einde van de wereld. ”Ik bevind me in Puerto Williams op het Chileense eiland Navarino. Puerto Williams is het meest zuidelijk gelegen dorp ter wereld. Dat merk je aan de levensomstandigheden. Kleine huisjes met een kachel als enige verwarming, onverharde wegen, bijna geen internet- en gsm-faciliteiten en een restaurant met openingsuren waar je niet op kan rekenen”, vertelt de jonge Meerhoutenaar.

”Maar het is hier superveilig. De mensen laten hun autosleutels steeds in de wagen en de huissleutels op de voordeur. Ik logeer bij een jong koppel en hun dochtertje. Het zijn echt sympathieke mensen die goed voor me zorgen.”

Jef werkt als vrijwilliger voor de organisatie Projects Abroad. Deze Britse vereniging geeft jongeren de kans om op een zelfgekozen project belangeloos de handen uit de mouwen te steken.

Kolibrie

”Mijn werk situeert zich in het Omara Park, een ongeschonden gebied in het Kaap Hoorn Reservaat. De universiteit van Magallanes en het instituut voor ecologie en biodiversiteit gebruiken het park voor een ecologische studie”, verduidelijkt Jef.

”De eerste dagen assisteerde ik wetenschappers en studenten bij het vangen en merken van vogels in het park. Het gaat om kleine, prachtige vogels zoals de fio-fio, cometocino en rayadito. Ook een kolibrie zat al in onze netten. Een andere opdracht voor ons is het helpen bij de opbouw en onderhoud van paden, infoborden en andere infrastructuur in het park. Het plezante aan dit werk is dat je zonder veel kennis van biologie toch een helpende hand kan zijn. Bovendien steek je er veel van op.”

Jef Craps gaat twee natuurprojecten assisteren in Zuid-Amerika. Na drie maanden Chili trekt hij naar een uiterst afgelegen plek in een Peruaans regenwoud.

Willy VAN DEN BERGH

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio