Ouders leren lezen

Mary is een van de twintig allochtone ouders die elke week de weg naar de Turnhoutse bibliotheek vindt. Met de hulp van een vrijwilliger oefent ze daar het Nederlands lezen. Het project is een samenwerking van het Centrum voor Basiseducatie Noorderkempen en de bibliotheek van de Warande.

Mary heeft drie kinderen. “Spreken met mijn kinderen is geen probleem”, zegt de Nigeriaanse. “Maar soms vragen ze: mama, breng eens een boek.” Daarop schreef ze zich in voor het project ‘Kilometers lezen in de bibliotheek’.

Mary kreeg een begeleidster. “Ik zoek eerst boekjes die leuk lijken om aan mijn kinderen voor te lezen”, legt Mary uit. “Dan oefenen we samen. Als ik het goed kan lezen, neem ik het boek mee. Ik lees het ’s avonds voor aan mijn kinderen.”

Ook Anedjar leert Nederlands lezen met het project. “Vroeger had ik veel problemen. Ik kende het alfabet niet, ik kon niet schrijven. Op de bus en de tram was het moeilijk om een ticket te kopen”, vertelt de Marokkaan.

Maar dat gaat nu veel beter. Het moeilijkste vindt hij het om de woorden te begrijpen. “Lezen gaat goed, maar begrijpen is een probleem. Ik kan het nu wel opzoeken in het boek”, zegt hij wijzend naar een woordenboek Nederlands-Arabisch.

Zijn begeleidster Elvire zegt zelf ook bij te leren tijdens het project. “Ik vraag hem soms zaken over de Islam en hij legt het mij graag uit. Zo kom ik meer in zijn denkwereld.”

Kinderboeken

‘Kilometers lezen in de bibliotheek’ is een samenwerking tussen het Centrum voor Basiseducatie en de bib van Turnhout. Met de 5.000 euro die het Centrum kreeg van de Koning Boudewijnstichting, kon ze het alfabetiseringsproject uitwerken. Het project vond ook een meter: Afi, de deelneemster van Star Academy.

Het enige probleem is het materiaal. “De allochtone ouders lezen nu vooral kinderboeken. Maar die verhalen spreken volwassenen niet aan”, vertelt Paul Wauters, directeur van de bibliotheek. De organisatoren hopen uitgevers warm te maken voor het hertalen van goede volwassenenliteratuur in eenvoudige taal en met meer prenten.

Marian MICHIELSEN

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio