Kerstfreak van het jaar

De Nijlensesteenweg in de Nijlense deelgemeente Bevel is ’s avonds een baken van licht. Andy Van den Bosch (21) sleutelde aan een kerstlichtshow die iedere passant zijn mond doet openvallen. Wie in de buurt van zijn huis afstemt op FM 88.0 MHz, kan de muzikale begeleiding zelfs volgen op de autoradio. Kortom, dit móét ‘m wel zijn, de kerstfreak van 2007.

Andy Van den Bosch verraste de hele buurt toen hij vorig jaar een lichtshow opzette om zijn omgeving wat op te vrolijken. ”Toen heb ik geëxperimenteerd om te kijken of het aansloeg. De hele zomer hebben mensen me gevraagd wat ik dit jaar zou doen. Ik lijk wel de attractie van het dorp ”, legt Andy gedreven uit. “Dit jaar heb ik dan maar meer dan het dubbele aantal lichtjes gebruikt. Het zijn er nu bijna 14.000.”

De jonge Bevelnaar wil geen half werk leveren en heeft dit jaar voor een muzikale begeleiding gezorgd op een eigen radiofrequentie. ”Daar spelen een paar kerstnummers. Ik koos daarvoor omdat de muziek vorig jaar in mijn voortuin vrij luid door de boxen schalde. Gelukkig heb ik goede buren, want niemand heeft geklaagd op de dagelijkse portie kerstdeunen. Nu heb ik het volume een pak lager gezet en kunnen voorbijgangers met hun autoradio naar het commentaar en de kerstsongs luisteren.””Iedereen kan lokaal uitzenden op de FM-band. Het signaal is enkel hoorbaar tot op enkele tientallen meters afstand. Ik waarschuw de mensen ook door te zeggen dat ze op het verkeer moeten letten en hun kinderen bij de hand moeten houden. Ik wil geen ongelukken voor mijn deur.”

”De lichtjes verspringen tot zes keer per seconde. Ze bewegen op de maat van de muziek. Ik heb er weken aan geprogrammeerd en er hangt voor duizenden euro omhoog. Voor mij is dit een leuke manier van Kerstmis vieren. Ik ben altijd al gefascineerd geweest door lichtjes”, zegt Andy, die zijn eindwerk van industriële wetenschappen over ’intelligent licht’ maakte.

Tot 6 januari blijft de kleurrijke kerstversiering elke avond van 16.30u tot 22u branden.

Bert PROVOOSTMEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio